Pittoresk Edam en de kaasmakerij in 1920 in kleur! Picturesque Edam in 1920 in color!

Pittoresk Edam en de kaasmakerij in 1920 in kleur! Picturesque Edam in 1920 in color! 

Edam is een oud Nederlands stadje uit de 12e eeuw dat grenst aan de voormalige Zuiderzee, tegenwoordig het IJsselmeer. Het was vroeger een bloeiend vissers- en handelsdorp, maar die rol werd minder belangrijk nadat de Zuiderzee werd ingesloten door de Afsluitdijk.

Edam is wereldberoemd om zijn ronde kazen die ongeveer half zo groot zijn als een voetbal en die de kenmerkende rode schil en geweldige smaak hebben!

In 2007 vierde Edam 650 jaar stadsrechten

Deze film toont Edam in de zomer en herfst zoals het meer dan een eeuw geleden was en geeft ook inzicht in hoe de beroemde kazen werden en nog steeds worden geproduceerd. De "Chief Mouser" moet vanuit Downing Street 10 op bezoek zijn geweest om alle muizen tussen de kazen te vangen...

Ook is te zien hoe oude sluizen handmatig worden geopend en gesloten en hoe boeren met hun schapen wachten om over te steken.

De originele zwart-witfilm is bewegingsgestabiliseerd, snelheidsgecorrigeerd, verbeterd en ingekleurd door middel van moderne kunstmatige intelligentie-videosoftware. Met veel dank aan Rick88888888

Reageren