Recensie: Baarnse Horeca in historische panden

Een boek om van te smullen. Dat is het boek ‘’Baarnse Horeca in historische panden met favoriete recepten van chef-koks. ‘’ Auteur Wil Hordijk neemt je mee op reis door Baarn en Lage Vuursche. Zowel in haar boek als op drie door haar uitgezette fietsroutes.

Ooit stond Baarn bekend als ‘’het groene graf’’. Deze scheldnaam voor een van de mooiste plaatsen van het Gooi dankte Baarn na de komst van de spoorlijn in 1874 aan de bewoners van Amsterdam. Daar stonken ’s zomers de grachten.

Baarn; plaats van  groene polders en bossen en later ook theaters
Om de stad te ontvluchten trokken ze zomers naar de polders en bossen van Baarn. Groen was er volop in Baarn, maar er waren geen theaters. Daarom trokken de Amsterdammers met het aanbreken van het nieuwe theaterseizoen weer terug naar de stad. Dan viel er in Baarn een doodse stilte.
Maar dat veranderde al snel volgens Wil Hordijk: ‘’Ze zorgden ervoor dat ze het leven zoals ze dat in Amsterdam gewend waren ook in Baarn konden voortzetten. Er kwamen luxe hotels, deftige scholen, sociëteiten en concertzalen. Er was  een schouwburg bij Hotel Velaars op de Brink vanaf 1886. Die brandde in 1922 af. In 1928 werd Musis Sacrum geopend. Gesloopt in 1976.
Na de zomer werd het stil in de villaparken, de families vertrokken en de luiken gingen weer dicht en het huis werd gereedgemaakt voor een lange eenzame winter. Later kozen steeds meer villabewoners ervoor om zich hier permanent te vestigen.’’

Panden met rijke geschiedenis
De doodse stilte van toen is verdwenen, Zo blijkt uit het boek ‘’Baarnse Horeca in historische panden’.’ Baarn schudde het verleden van zich af. Wat bleef zijn die panden met hun rijke geschiedenis. Om ons daarvan iets mee te geven plaatste Wil Hordijk per beschreven horeca  zowel  foto’s van nu als van het verleden.

Prettig leesbare verhalen van Wil Hordijk
Bij de prachtige foto’s schreef Wil Hordijk prettig leesbare verhalen. Na een korte en bondige intro neemt ze haar lezers mee naar de historie. Je leeft als het ware mee met de bewoners van deze panden.
Zoals met haar eigen voorvaderen Kuijer. Zij waren vanaf eind 18e eeuw tot 1972 eigenaren van café Kuijer. ‘’Zoon Henk was een grote sterke kerel’’, beschrijft Wil Hordijk kleurrijk. “Hij wist wel raad met klanten die niet wilden betalen: Die hield hij bij kop en kont boven de Eem en zei: ‘Betalen..of je gaat De Eem in’. Hij was verder goed van vertrouwen.”

Recepten
Om ook de smaakpapillen te verwennen verklapten chef-koks aan Wil Hordijk hun lievelingsrecepten. Het zien van de foto’s vormen een bron van inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Al vind ik het jammer dat van enkele recepten de genoemde ingrediënten niet overal zomaar verkrijgbaar zijn. Zoals Cress salad pea en invertsuiker.  Liever kies ik dan voor de spareribs van grand café ‘’de Kerkbrink’’, vroeger ‘’de winkel van Sinkel’’.

Horeca in historische panden
Kortom: ‘’horeca in historische panden’’ van Wil Hordijk is een echte aanrader. Ze geeft een beeld van:
• Oorspronkelijke horeca in historische panden; van tolhuis Groeneveld tot landgoed Groot Kievitsdal beschrijft dit acht panden.
• Nieuwe horeca in historische panden; van Grand Café Groeneveld tot de Smaecken van de vroegere boerderij en nu ijssalon Hamelinck beschrijft dit 9 panden.
• Verdwenen hotels en restaurants; van hotel Central tot café-restaurant Wilheminapark beschrijft dit 7 panden.
• Drie door Wil Hordijk bedachte fietsroutes van 17 (2)en 16 (1) km nemen je mee door Baarn en Lage Vuursche.

Wist je dat?

Wist je dat Wil Hordijk eerder een boek schreef over de Torens van Baarn? Ook hierbij bedachte ze drie fietsroutes. Eethuis Café en voormalig buurtstation De Generaal verhuurt fietsen.

Het boek is te koop bij de boekhandels in Baarn, bij paleis Soestdijk en kasteel Groeneveld en bij w.hordijk@matrix.nl.

Baarnse Horeca in historische panden
2016
Uitgave: Historische Kring Baerne
ISBN: 2000000007670
€ 19,95

Zie ook mijn blog: https://www.10tips4trips.info/category/koning/

 

 

Reageren