Simon Vinkenoog, stadsdichter van Woerkum

Woerkum is de bijnaam van Woudrichem. Een kleine vestingstad, gelegen aan de samenvloeiing van Maas en Waal. Simon Vinkenoog was er ooit stadsdichter. Een van zijn gedichten is te vinden aan de Rijkswal, nabij de plaats waar Maal en Waal tezamen stromen. (foto)

Vissers had Woerkum veel, en nog steeds ruik je bij ieder evenement gebakken poon en zalm zodra je de vestingpoorten binnenrijdt. Vissers zijn er bijna niet meer, maar de nostalgie is gebleven. De vissers speurden en stroopten het water af om hun brood te verdienen. Het inspireerde verhalenschrijvers en dichters. Begin jaren negentig werd het Woerkums Literair Café opgericht. Thuishonk is schenkerij De Teerkamer aan de Vissersdijk. Ooit trad tijdens de Nacht van de Poëzie Simon Vinkenoog er op. Dat was zo’n succes dat hij vaste gast werd.

Op een dag besloot het bestuur van het Woerkums Literair Café Vinkenoog uit te roepen tot Stadsdichter van Woerkum. Wijlen burgemeester Arie van Harten was zo verstandig deze borrelpraat officieel te bevestigen. Er kwam geen overeenkomst, convenant of wat dan ook op papier. De mensen van het Woerkums Literair Café houden van “ongeschreven regels, zoals inspiratie, fatsoen en respect om het geluk te bevorderen”. Vinkenoog had ook geen convenant nodig om naar Woerkum te komen. Hij kwam er graag en luisterde menig festiviteit in Woerkum en het op steenworp afstand gelegen Slot Loevestein op. Naast dichter des Vaderlands was hij zodoende stadsdichter van Woerkum. Ter ere van de festiviteiten rondom de viering van 650 jaar stadsrechten in 2006 schreef de stadsdichter een gedicht. Het is te vinden aan de Vissersdijk. Als een ode aan de rivierstad waar mannen vroeger met vissen de kost verdienden. Als een ode aan het leven, om er als een kunstwerk te genieten. Woerkums uitgeverij De Kazerne heeft dit gedicht als plaquette uitgegeven. (foto)

Met dank aan Piet Hartman, journalist,verhalenschrijver en man van het Woerkums Literair Café.

Tags

Reageren