Thee in Den Haag – Betjeman and Barton

Het theehuis Betjeman & Barton is bijna honderd jaar oud. In 1919 vertrekt Engelsman Arthur Betjeman na een uitvoerige theestudie naar Parijs en opent daar zijn eerste theewinkel. Al snel komt hij in contact met Percy Barton en de twee besluiten samen in zaken te gaan: Betjeman & Barton is geboren.

Arthur en Percy introduceren de Engelse manier van theedrinken in Parijs, maar moeten rekening houden met de Franse smaak. Het unieke karakter van Betjeman & Barton vormt zich. Het theehuis vindt een balans tussen de pure en gedistingeerde Engelse opvatting en de avontuurlijke Franse smaak die altijd op zoek is naar nieuwe smaaksensaties.

Camelia sinensis

Thee wordt al meer dan 5000 jaar gedronken en het is een wonder dat de blaadjes – meestal afkomstig van een en dezelfde theestruik (camelia sinensis) – voor zoveel verschillende smaken kunnen zorgen. Zwart, geel groen, wit uit China, Japan, India of Sri Lanka….. thee proeven is een ware ontdekkingsreis. Het is een kunst om te ruiken, te kijken en te proeven om uiteindelijk de thee te kiezen die geschikt is voor de persoon en het moment.

De eerste Nederlandse Betjeman & Barton winkel bestaat sinds 1992. Theeliefhebber Marion van den Blik opende op de Denneweg in Den Haag de allereerste exclusieve theewinkel van Nederland. Het werd een succes. Niet alleen kwamen mensen vanuit heel Nederland bij Marion thee kopen, maar ook hotels en bekende restaurants wisten de weg naar goede thee te vinden. In 2011 opende Marion een tweede winkel met een petit salon de thé aan de Aert van der Goesstraat.

Internationale allure en Haagse chique

In beide winkels is er keuze uit meer dan 180 soorten thee. Daarnaast is er ook theeservies te vinden van onder andere Emma Bridgewater, Bredemeijer, Zero Japan, Rice en Greengate. En ook kleine zoetigheden om bij de thee te serveren van Heerlijkheid Marienwaerdt, Van der Burgh Chocolaad, Sophie M., Simply Chocolate en Pralus Chocolade.

De winkels zijn als de thee: een combinatie van internationale allure, gedegen Franse kennis en Haagse chique. Er is gelegenheid om mee te doen aan een theeproeverij. U wordt dan ontvangen met thee en taart. Vervolgens komt in 1,5 uur de geschiedenis en productiemethoden van thee aan bod, gevolgd door een proeverij van zes uiteenlopende bijzondere theesoorten. Van witte thee, via groene thee naar zwarte thee. Ook de zetmethodes komen aan bod.

Als afsluiting serveert B&B een low tea met hartige en zoete heerlijkheden van Vlaamsch Broodhuys.

Tags

Reageren