Waarom hoort Hoek van Holland eigenlijk bij Rotterdam?

Het ligt hemelsbreed zo’n dertig kilometer van het centrum van Rotterdam vandaan, onderweg kom je nog langs plaatsen als Schiedam, Vlaardingen en Maassluis – maar tóch hoort het bij Rotterdam: Hoek van Holland. Waarom hoort dit gezellige kustplaatsje eigenlijk bij de grote havenstad Rotterdam? We zijn op onderzoek uitgegaan!

Oude Hoek

Hoek van Holland is niet eens zo heel oud! Hoek van Holland is pas rond 1865 ontstaan. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Maassluis of het naastgelegen Naaldwijk is er in Hoek van Holland daarom ook helemaal geen oude (middeleeuwse) kerk. Wel eens opgevallen?

De nederzetting ontstond toen arbeiders en mensen van Rijkswaterstaat erheen verhuisden vanwege de aanleg van de Nieuwe Waterweg in 1866 – de toegang naar zee die Rotterdam in één klap een grote havenstad maakte. Oorspronkelijk heette dit arbeidersdorpje de ‘Oude Hoek’.

Maar ja, waarom hoort het dan niet bij het Westland? Dat hoorde het dus ooit wel. Hoek van Holland was onderdeel van ‘s-Gravenzande, maar in 1914 werd het dorpje geannexeerd door Rotterdam. Op zich logisch, de toegang naar de Rotterdamse haven lag daar voor de deur. Naar het schijnt waren de inwoners van De Hoek blij met de verandering. In 1973 werd Hoek van Holland een deelgemeente van Rotterdam en sinds 2014 wordt het beheerd door een gebiedscommissie.

En de naam dan?

Voordat de Nieuwe Waterweg werd aangelegd was Hoek van Holland gewoon een zandplaat. Op oude kaarten staat het gebied dan ook alleen maar aangeduid als santplaet. Deze zandplaat lag op het meest zuidelijke puntje van het Hollandse vasteland, daaronder begonnen de Hollandse en Zeeuwse eilanden. Toen eind 19e eeuw de Nieuwe Waterweg werd aangelegd, werd de zandplaat doormidden gesneden. Toen werd de zandplaat ook echt letterlijk ‘de hoek van Holland’. Klinkt ook een stuk lekkerder dan Zuidelijkste-Puntje-van-het-vasteland-van-Holland. 

Rotterdam Beach

Nu gaat tout Rotterdam naar het strand van Hoek van Holland, maar dat was niet altijd zo! Pas vanaf de jaren ’20 begon Hoek van Holland zich echt te ontwikkelen als badplaats. Tegenwoordig wordt er zelfs gesproken van Rotterdam Beach in de toeristengidsen. Nu moet alleen nog die metro een keer gaan rijden…

Weetjes

Nog wat wetenswaardigheden over Hoek van Holland:

 • Niet de Maas, maar de Rijn mondt uit in de Nieuwe Waterweg.
 • Hoek van Holland is nooit een zelfstandige gemeente geweest.
 • Vanaf 1893 gaan er al veerboten van Hoek van Holland naar Engeland.
 • Tegenwoordig vaart Stena Line twee keer per dag in zo’n 6,5 uur van Hoek van Holland naar de Engelse kustplaats Harwich.
 • Tot 2006 ging ook dagelijks de Stena Discovery – deze snelle boot deed er zo’n drie uur over!
 • In 1907 verging de veerboot SS Berlin voor de kust van Hoek van Holland, hierbij kwamen 128 mensen om.
 • Tot de jaren ’50 lag er een 1300 hectare groot vogel- en natuurgebied met de naam De Beer – deze moest plaatsmaken voor de Europoort.
 • Er liggen nog bunkers uit de Tweede Wereldoorlog in de duinen.
 • Aan het Noorderhoofd kun je het Atlantikwall Museum bezoeken – in een bunker.
 • In de duinen komen stokstaartjes voor, maar dit zijn andere stokstaartjes dan die in de dierentuin!

 

Bekende Hoekenezen:

 • Radio- en tv-presentator Karel van de Graaf.
 • Acteur Sjoerd Pleijsier, geboren in Vlaardingen maar opgegroeid in de Hoek.
 • Oud-winnaar van Heel Holland Bakt Menno de Koning.
 • Voormalig PvdA-kamerlid Frans Moor.
 • Voormalig PVV-kamerlid en nu politicus van Groep de Mos: Richard de Mos. Hij groeide op in Hoek van Holland.
 • Onze eigen Britte! Deze redacteur van indebuurt Rotterdam is ook een echte Hoekenees. Ze mag dan wel in Blijdorp wonen, ze is echt geboren en getogen in Hoek van Holland!

Zit jij ook al tijden met een Rotterdams Mysterie? Wil je weten waarom iets zo heet of wat dat ene bouwwerk daar nou doet? Mail ons, dan gaan we er alles aan doen om het voor je uit te zoeken.

http://bit.ly/2nOZoTu

Reageren