Wat is vintage, wat retro en wat neo-vintage?

Vintage en retro is populair tegenwoordig, maar wat omvatten deze begrippen precies?

Vintage en retro was eerder ook al populair. In de jaren ‘60 combineerden jonge mensen nieuwe kleding met oude. Hippies droegen bloemetjesjurken en blouses in grootmoeders stijl met ouderwetse patronen en veel ruches. Yves Saint Laurent, de Franse mode ontwerper, lanceerde in 1971 een collectie geïnspireerd door mode uit de jaren ’30-’40. Hij had gezien dat jongeren de originele vintage kledingstukken, die ze vonden op vlooienmarkten, met liefde droegen.

Ook diverse celebrities dragen graag vintage kleding en sieraden. Actrice Julia Roberts verscheen bij de Oscar uitreikingen in 2001 in een vintage Valentino jurk. Ook andere actrices als Reneé Zellweger en Reese Witherspoon hullen zich graag in vintage kleding. En onze eigen koningin Maxima draagt antieke en vintage juwelen en daarnaast modesieraden.

Over welke tijdsperiode hebben we het als we over vintage spreken? In ieder geval gaat het bij vintage om stukken van meer dan 20 tot 100 jaar oud, daar we van antiek spreken bij voorwerpen van meer dan honderd jaar. Meestal echter wordt de term vintage toegepast op stukken uit de periode 1950-1990.

Zowel voor het interieur als voor kleding en accessoires gaat het om stukken die typisch zijn voor een bepaalde tijdsgeest en qua model, dessin en/of gebruikt materiaal een zekere stilistische waarde hebben.

VINTAGE is dus origineel uit een vroegere periode van minstens 20 jaar geleden.

RETRO, ook wel NEO-VINTAGE genoemd, is nieuw gemaakt in de stijl van / geïnspireerd door een vroegere periode.

Waarom is vintage geliefd?

Ik noem een paar punten.

 •  Je onderscheidt je van de massa, omdat het stuk uniek is, of weinig meer voorkomt;

   Er is een nostalgisch gevoel bij een bepaalde periode;

 •  Het is beter voor het milieu dan nieuw gemaakte voorwerpen;

 •  Je kunt je creativiteit de ruimte geven.

 

Waar is het geliefd en bij wie?

 •  Het is een wereldwijde trend, het is hip, maar je bevindt je wel in een select gezelschap;

 •  In Nederland is het populair in grote steden. Er zijn festivals, tegenwoordig ook in het oosten. In een plaats als Apeldoorn, waar ik woon, zie ik de interesse groeien;

 •  Het is populair bij zowel jonge (milieubewuste) mensen als bij oudere verzamelaars.

Er zijn mensen die helemaal voor een bepaalde stijl gaan en bijvoorbeeld qua interieur echt alleen stukken uit die bepaalde periode in hun huis willen hebben. Ik ken ook mensen die qua kleding, tot en met het ondergoed en accessoires als schoenen, tas en sieraden alles uit een bepaalde periode dragen en nooit iets nieuws.

De meeste mensen echter combineren vintage stukken met nieuwe en creëren zo hun eigen stijl. Het leuke is dat je met weinig geld al een eind kunt komen, maar wil je iets van een bekende designer, dan zat daar toen al een hoger prijskaartje aan en nu, wanneer zo’n stuk zeldzaam en gezocht is, geldt dat des te meer.

The Vintage Gallery

Ik ben zelf eigenaar van The Vintage Gallery in Apeldoorn. We hebben onder andere een grote collectie Vintage Costume Jewelry (originele oudere bijoux of modesieraden).

Bijoux bestaan al heel lang naast juwelen (haute joaillerie), maar begin vorige eeuw ontwierp Paul Poiret*  voor het eerst speciale bijpassende costume jewelry bij zijn Art Deco kledingstukken. Echt populair werd het ontwerpen en dragen van dit soort sieraden door Coco Chanel en andere mode-ontwerpers als Elsa Schiaparelli volgden al snel haar voorbeeld. Daar de sieraden (meest) niet van kostbare materialen werden gemaakt, konden de ontwerpers zich uitleven qua ontwerp en ze waren dan ook vaak groot en opvallend.

In Amerika waren dit soort sieraden ook erg populair, vooral in de jaren 1950-1980. In verschillende steden verrezen sieraden-ateliers, soms hele industrieën zoals in Providence, Rhode Island.

Ook in Duitsland werd prachtige Costume Jewelry gemaakt door de firma Henkel & Grosse, die onder eigen naam sieraden uitbracht, maar ook ontwerpen uitvoerde voor anderen, zoals voor LanvinSchiaparelli en vanaf 1955 ook voor Dior.

Waaruit bestaat de collectie van The Vintage Gallery? 

 •  Vintage Costume Jewelry uit ca. 1940-1990. Prachtige ongemerkte stukken, maar ook van Amerikaanse merken als Coro, Lisner, Pakula, Judy Lee, Kramer, Boucher, Jomaz, Renoir, Kenneth Jay Lane, Trifari, Monet etc … En van couturiers als Dior, Schiaparelli, Yves Saint Laurent, Jean-Louis Scherrer, Lanvin, Givenchy, Nina Ricci, Oscar de la Renta en Versace.

 •  Vintage zonnebrillen van voornoemde couturiers;

 •  Tassen uit 1920-1990, diverse van slangen-, krokodil- en olifantenleer;

 •  Een kleine collectie kleding, meest met hippe dessins uit de jaren ’40, ’50, ’60, ’70 en ’80. Momenteel ook enkele stukken van Givenchy, Escada, Yves Saint Laurent en Versace.

 •  Art Deco, Art Nouveau en Amsterdamse School sieraden van onder andere Jakob Bengel, Theodor Fahrner en de Gebr. Reggers

 •   Een kleine collectie Duitse en Scandinavische zilveren sieraden uit 1950-’80;

 •  Een kleine collectie interieur voorwerpen en meubels uit de jaren ’50-’70;

 •  Art Deco en Art Nouveau interieurvoorwerpen en meubels.

 

Verkooppunten 

Verkocht wordt:

 •  Vanuit de winkel-aan-huis aan de Griftstraat 9 in Apeldoorn-centrum tijdens Open Dagen of na afspraak;

Open dagen worden aangekondigd op de ramen van de winkel, op de website www.vintage-gallery.eu en op Facebook: https://www.facebook.com/The.Vintage.Gallery.eu/

 •  Op antiek-, vintage- en designbeurzen en -markten (zie website) 

 

En verder?

 •  Heb ik een lezing gehouden in het CODA Museum over de Apeldoornse batik-kunstenaar Agathe Wegerif-Gravestein (1867-1944);

 •  En een andere lezing tijdens de Costume Jewelry Collectors International Convention in Chicago -USA over de Franse Haute Couturier Jean-Louis Scherrer en de sieradencollectie die The Vintage Gallery van hem heeft.

Afbeeldingen: 1) 1) Karin’s beursstand, 2) Diverse vintage sieraden, 3) TVG affiche, 4) Art Deco beeld & sieraden YSL – Dior - Reggers, 5) ‘70s draaistoeltje en kruk, 6) Blouses Versace & Escada 

Karin Zwaneveld, 06-55933494, The Vintage Gallery (voorheen De Sluis, Art Deco en zo), Griftstraat 9, 7311 MA Apeldoorn
www.vintage-gallery.eu

* Bezoek tot 4 maart 2018 de tentoonstelling Art Deco Paris in het Gemeentemuseum in Den Haag.

    Zie: https://www.gemeentemuseum.nl/nl/tentoonstellingen/art-deco

 

 

 

 

 

Reageren