Wetenschappers verzetten zich tegen 46 miljoen euro besparingen

Uit een besparingstabel van Belspo blijkt dat het federale wetenschapsbeleid het onder de nieuwe regering 'Michel 1'  de komende jaren hard te verduren zal krijgen. In 2015 moet er al meer dan 30 miljoen euro worden bespaard. In de jaren daarna komt daar nog eens  meer dan13 miljoen euro bovenop. Samen goed voor meer dan 46 miljoen euro. Dit is meer dan 30% vun hun budget.

Zo zal de Europese ruimtevaard organisatie ESA het de komende jaren met een pak minder moeten doen. Het moet 6,3 miljoen euro aan subsidies inleveren en ook de onderzoekscontracten tussen de federale instellingen met de universiteiten moeten het met bijna 9 miljoen euro minder doen.

Belspo zelf word helemaal opgedoekt en de wetensschappelijke instellingen zoals het KMI en de koninklijke musea zien allemaal een flinke hap van 11 miljoen euro uit hun budget verdwijnen. De afschaffing van Belspo betekent eigenlijk nog meer werk voor de instellingen. Nochtans zullen zij het met minder werkingsmiddelen en personeel moeten doen. 

Efficientie is de sleutel

Deze besparingen zouden niet blindelings gebeurd zijn en moeten het wetenschapsbeleid efficienter en performanter te maken. Het zijn trouwens grotendeels door de vorige regering Di Rupo I genomen maatregelen, maar die nog iets verstrengt werden door de regerering Michel I.

De ontgoocheling bij de betrokken federale instellingen is uiteraard groot, maar toch lijkt de impact van de besparingen op het innovatie- en wetenschapsbeleid minder groot dan eerst gedacht. De voorbije jaren is er immers al een groot deel overgedragen aan de gewesten. 

 

Tags

Reageren