Wij van de fabriek - Voorstelling over de val van de Nederlandse industrie

In een tijd waarin een baan voor het leven een uitzondering is en vertrouwde Nederlandse winkelketens hun deuren voorgoed sluiten, kijkt PS|theater terug. Naar de tijd waarin de industrie in Nederland floreerde. Waarin de mannen van de fabriek als kameraden generatie op generatie hun werk verrichtten. Trots werk, dat veel meer was dan werk alleen.

In de theatervoorstelling Wij van de Fabriek houdt PS|theater, het stadsgezelschap van Leiden, ons de spiegel voor, en laat zien hoe de eens zo succesvolle Nederlandse industrie, net als de winkelketens nu, ten val komt. Een val die veel meer impact heeft op de Nederlandse samenleving dan je misschien zou verwachten. Jarenlange tradities verdwijnen en de stad verandert in hoog tempo. De machtige schoorstenen die de skyline van de stad domineerden worden neergehaald en families, vrienden en collega’s worden gedwongen grote keuzes te maken. Kies je voor de fabriek of juist voor een opleiding?

In Wij van de fabriek, een tekst van Eva K. Mathijssen, volg je de familie Dusjardin, een typisch Leids arbeidersgezin. Met passie voor hun werk en het hart op de tong. Tegen het decor van De Meelfabriek, hét symbool van de eens zo invloedrijke industrie, beleef je de hoogtijdagen, de crisisjaren en de sluiting van de fabrieken. Wij van de fabriek neemt je mee van de eerste werkdag naar de laatste staking en laat zien hoe een stad in enkele decennia onherkenbaar veranderde.

Voor Wij van de fabriek interviewde PS|theater voormalig fabrieksarbeiders uit Leiden. Zij werkten niet alleen in De Meelfabriek, maar ook bij Backer & Co., Tieleman en Dros of de lakenfabriek van Krantz en Zoon. Fotograaf Rob Overmeer maakte foto's van deze fabriekarbeiders. De foto-expositie is te zien in Museum De Lakenhal in Leiden. PS|theater putte ook inspiratie uit de industriecollectie van het museum. Bovendien wordt samengewerkt met Erfgoed Leiden en omstreken. 

IN HET KORT:

tekst Eva K. Mathijssen
met Rian Gerritsen, Wil van der Meer, Tijs Huys, Anne Katic, Rian Evers, Ralf Gerritse en maritieme folkgroep Act of Mutiny
speeldata vrij. 4 t/m zo. 6, do. 10 t/m zo. 13 en woe. 16 t/m zo. 20 november
aanvang 20.00 uur
Locatie De Meelfabriek, Oosterkerkstraat 18, Leiden
kaarten via www.leidseschouwburg-stadsgehoorzaal.nl  €20,00 / €15,00  (voor studenten/CJP & 65+) 

Reageren