Weet wat je eet

Chocolade, (bijna) iedereen lust het. Dat was in het verleden niet anders. Het bruine goedje uit Amerika was een ware rage onder de aristocratie. In de zeventiende en achttiende eeuw konden alleen de allerrijksten genieten van deze ‘godenspijs’ uit de tropen. Ze pochten er maar wat graag mee. De hoeveelheid chocolade die je had, en in welk servies je het serveerde, was een teken van je welvaart en je maatschappelijke status. Vandaag de dag zijn het niet koningen maar zelfverklaarde foodies die de culinaire dienst uit maken op blogs, TV-programma's en magazines. Duurzame chocolade, fair trade-koffie, biologische ham van een Belgisch boerderijtje: ambachtelijk en duurzaam eten is een absolute must als je er bij wil horen. Is eten nog steeds net zo statusgevoelig als in de zeventiende eeuw?

 

Then: Godenspijs
Chocolade

The Morning Chocolate Europa aan de chocolade

Hip en rijk - en dan vooral dat laatste - moest je zijn om je in de 17e en 18e eeuw chocolade te kunnen veroorloven. De Spaanse ontdekkingsreizigers ontdekten dit ‘bruine goud’ bij de Azteken...

Lees meer

Eeuwen van ontdekking De nieuwe wereld op het bord

In de zeventiende en achttiende eeuw ging er een wereld voor ons open. Ontdekkingsreizigers ontdekten nieuwe landen, waar nog niemand ooit van had gehoord. Met de ontdekking van deze landen kwamen...

Lees meer

Chateau de Versailles Chocoladecultuur ontstaat

Chocolade had een grote impact op het Franse hof. Chocolade werd in de zeventiende eeuw meegenomen door de Spaanse Prinsessen Anna van Oostenrijk (1601 - 1666) en later door haar schoondochter...

Lees meer

Now: Foodies

Bewust eten Fair, biologisch en lokaal

Weet wat je eet? De vraag die ons de laatste decennia...

Lees meer

De nieuwe lekkerbekken Smaak boven alles

De eenentwintigste eeuw het tijdperk van de smaak? Inderdaad als je kijkt naar de aandacht die we tegenwoordig besteden aan ons eten. Streekmarkten en Food-festivals groeien als kool. Zo beleefde...

Lees meer

Streekmarkten Van het land op de tafel

Je ziet ze tegenwoordig in bijna iedere stad of streek, warenmarkten met lokale en kleinschalig geproduceerde producten. Producenten uit de omgeving komen met hun zelf gekweekte, verbouwde of gemaakte...

Lees meer

  • Luxe goederen zoals een reep...
    Menno Heling - 2014-12-08 21:05

Feedback
View all

Reacties

Luxe goederen zoals een reep chocola vroeger ooit was, wordt komende jaren iets om je ethisch te onderscheiden. Proef je het verschil?

Adres

Nederland

Geofield

POINT (-105.5108312 39.9613759)
Lekker en biologisch eten op een historisch landgoed in Breda
‘Chocolade kunstenaar’ Peter Anton exposeert in Museum Jan van der Togt
Echte Fryske Oranjekoeke
Chocoladeproeverij: Ontdek de smaak van chocolade
Op de thee in Keramiekmuseum Princessehof
Chocoladeworkshop: Liefde voor Chocolade
Valentijnsproeverij: ‘Chocolade en de Liefde’
VPRO/Tegenlicht: Digitaal Voedsel
Tentoonstelling Intimacy in Marres
Tea is hot
Iceman en Colourboy
Paleodieet
‘Zuivel, fruit en het ontbijt staan op een te hoog voetstuk’. In gesprek met professor Katan
Gezond eten als nieuw geloof
De moraal van de tomaat
Niet spelen met je eten!
Opmerkelijke introductie van de aardappel in Europa
Geschiedenis van de aardappel in Nederland
Chocolade: Een historie om van te smullen.
Historie van chocolade in de liefde
Chocolatemakers: We geven Amsterdam zijn cacao-identiteit terug!
Vredespaleis van chocolade
Chocinella Chocoladeproeverijen
Choco Kado De Berekuil
Wijn!Verleden: De smaak van het verleden in je glas
Antoine-Augustin Parmentier
Justus von Liebig
Streekroute Krimpenerwaard
Foodies
Cacao, de heilige ondergang van de Azteken.
Bijzondere musea – het Culinair Museum
De Krimpenerwaard Polder, detail uit de atlas van Joan Blaeu uit 1645De Krimpenerwaard Polder, detail uit de atlas van Joan Blaeu uit 1645

ITIN Route Streekroute Krimpenerwaard

Read all information