Belgische biercultuur op UNESCO erfgoed lijst

De Belgische biercultuur is voortaan immaterieel cultureel erfgoed. De VN organisatie UNESCO heeft dat in Ethiopië besloten.

De ministers van de Belgische gewesten reageren verheugd op het nieuws. De Vlaamse cultuurminister Sven Gatz spreekt van “een belangrijke morele opsteker voor de biercultuur in ons land. We houden van ons bier en waarderen de oneindige diversiteit ervan, die nergens ter wereld wordt geëvenaard.”

Lokale oorsprong

De biercultuur wordt in het hele land beleefd. In elke provincie zijn er brouwerijen, bierproeversverenigingen, musea, cursussen en opleidingen, evenementen, feesten, restaurants en kroegen die bijdragen tot de creativiteit en diversiteit van het bierlandschap.

De UNESCO is niet alleen te spreken over de manier waarop België zijn biercultuur beschermd en aan de man brengt, maar ook over de diversiteit van de brouwkunst. Ook is er roem voor de manier waarop men probeert overmatig alcoholgebruik tegen te gaan.

Chimay

Diverse praktijken hebben een lokale oorsprong. Lambiekbieren bijvoorbeeld werden en worden nog steeds in Brussel en het Pajottenland gebrouwen, gebruikmakend van spontane gisting. Saison-bieren komen vooral voor in Wallonië, oud-bruine biersoorten worden voornamelijk in West-Vlaanderen gebrouwen, terwijl met bier gewassen kazen ontstaan zijn in de abdijen, zoals in Chimay. Bovendien zijn er duidelijke smaakpatronen herkenbaar die verschillen naar gelang de regio.

 

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0