Belgische schone. Ensor tot Magritte

Ter viering van 20 jaar culturele samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen presenteert Singer Laren in de zomer van 2015 de tentoonstelling Belgische schone. Ensor tot Magritte. Het is een ode aan de Belgische klassiek moderne kunst, samengesteld uit de verzameling van het Museum voor Schone Kunsten Gent, één van de oudste musea van België. Een 70-tal hoogtepunten toont een overzicht van de ontwikkelingen van de avant-garde kunst in België in de periode 1885-1960.

Op diverse plekken in de tentoonstelling worden Belgische schilderijen getoond naast vergelijkbare werken van Nederlandse kunstenaars. Deze zijn afkomstig uit de Singer collectie en uit andere Nederlandse museale en particuliere collecties. Met deze ontmoetingen wordt de parallelle ontwikkeling van de Nederlandse moderne kunst en die uit België getoond. De combinaties illustreren ook dat er sprake was van wederzijdse beïnvloeding tussen beeldend kunstenaars uit Nederland en België.

Het overzicht gaat van start met voorbeelden van de monumentale realistische Salonschilderkunst, om via het Belgisch impressionisme en pointillisme, symbolisme en expressionisme te eindigen met magisch realisme en surrealisme. Belgische kunstenaars als James Ensor, Theo Van Rijsselberghe, Emile Claus, Gustave & Leon De Smet, Rik Wouters, Frits Van De Berghe, Gustave Van Den Woestijne, George Minne, Permeke, René Magritte en Paul Delvaux ontmoeten Nederlandse tijdgenoten als Jan Toorop, Jan Sluijters, Jan Mankes en Carel Willink.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0