Het Heizeldrama

Op 29 mei 1985 Speelde het Engelse Liverpool en het Italiaanse Juventus een voetbalmatch voor de titel van de Europacup.Deze wedstrijd ging door in het Heizelstadion in Brussel. Er braken echter stevige rellen uit tussen de supporters van beide ploegen. De supportervakken lagen zeer kort tegen elkaar en de scheiding waren enkel  tijdelijk geplaatste gevlochten hekwerken welke snel door de supporters werden overwonnen. Het drame eiste 39 doden en meer dan 400 gewonden.

Vooraf

Een uur voor de aftrap van de match waren er reeds problemen. Bij  puur toeval kwamen de kleuren van de vriendenmacht die vooraf werd gespeeld overeen met de teams die van de Europacup-finalisten. De supporters werden al meegsleept alsof de echte match al was begonnen en zo braken reeds de eerste gevechten uit.

Normaal zijn de supportersvakken van beide ploegen goed van elkaak gescheiden met daartussen de vakken van neutrale supporters, maar bij deze match was er ook één vak naast de supportersvakken van Liverpool waar neutrale supporters vermengt zaten met supporters van Juventus. De scheiding tussen beide vakken was enkel  door en tijdelijk geplaatste  hekwerk gescheiden en een controlegebied met een beperkt aantal beveiligingspersonen(politie). Het stadium zelf was in zeer slechte staat en supporters konden zich wapenen met loshangende stenen. De slechte staat van het stadium werd reeds vooraf gemeld, maar toch werd de wedstrijd op deze plek georganiseerd. 

De rellen & het drama

Bij het naderen van de aftrap werd het stenen gooien heviger.De  Liverpoolsupporters stormden over de tribunes en brak eenvoudig door het hekwerk. In paniek enden de supporters van Juventus naar de zijkant van het vak, waar ze probeerden te ontsnappen. Velen van hen probeerde over de muur te klimmen om te ontkomen. De muur kon echter de enorme druk van de Italianen niet aan en viel omver. Supporters vielen naar benedenof werde vertrapipeld.

 

Gevolg

39 mensen overleden waarvan 32 Italianen, 4 Belgen, 2 Fransen en een Ier. Meer dan 400 supporters raakten gewond. Alle aanwezige materiaal werd gebruikt om de slachtoffers te verwijderen uit het rampgebied. Het hekwerd werd gebruikt als draagberries en voetbalvlaggen van supporters werden gebuikt op de slachtoffers af te dekken. Maar de situatie werd steeds chaaotischer. Door deze ramp werden de supporters van juventus aan de overzijde steeds meer opgejut en gingen de strijd aan met de politiediensten. Ze bekogelden de ordediensten met flessen, stenen en vuurwerk.

Omdat men vreesde dat de rellen nog zouden escaleren besloot men om de wedstrijd toch te starten. Men riep het publiek op tot kalmte. De spelers wisten wel dat er dodelijke slachtoffers waren gevallen. Juventus won de match met 1-0. De Juventus-spelers hebben midden op het veld hun overwinning gevierd. Het was duidelijk dat ze op dat moment nog niet wisten hoe groot de tragedie was. Er is echter geen beker uitgereikt.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1