Jan Dirk van der Burg nieuwe Fotograaf des Vaderlands

Jan Dirk van der Burg is de nieuwe Fotograaf des Vaderlands. Hij neemt het stokje over van Robin de Puy en is hiermee een jaar lang het gezicht van de Nederlandse professionele fotografie. 

De benoeming werd woensdag bekend op het Breda Photo Festival. Fotograaf des Vaderlands is een ambassadeur voor de fotografie, een initiatief van het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam, Stichting Fotoweek en FOAM in Amsterdam, om mensen bewuster naar fotografie te laten kijken.

Kantoorcultuur

Van der Burg (1978) studeerde in 2004 af met een serie over kantoorcultuur. Hij bracht in 2011 het fotoboek Olifantenpaadjes uit, over mensen die zich niet laten dwingen in de openbare ruimte, hoe ingericht ook.

Van der Burg wist al een jaar dat hij de nieuwe Fotograaf des Vaderslands zou worden en laat in zijn nieuwe hoedanigheid al werk zien op het Breda Photo Festival. Hij toont foto's die hij niet zelf maakte, maar verzamelde en smeedde tot iets nieuws: "Zoals een reeks van wethouders van middelgrote gemeenten met opstaand stekelhaar."

Marly van der Velden

Ook maakte hij een soort 'handboek' voor ouders over hoe om te gaan met beeld van hun kinderen op sociale media, geïnspireerd door GTST-actrice Marly van der Velden. "Marly van der Velden toont haar dochtertje Sammy-Rose op een speciaal Instagramaccount. Je ziet alleen nooit haar gezicht, zodat de privacy van het kind wordt gewaarborgd. Het is censureren en profileren tegelijk."

Naast Van der Burg exposeren meer dan vijftig fotografen op het Breda Photo Festival, over allerlei verschillende onderwerpen. Zo fotografeerde Mandy Barker stukjes plastic die de zeeën vervuilen en komt een Deens trio met een serie over kunstmatige intelligentie en robotica.

https://www.nu.nl/

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0