LuxLeaks : Gooi het op een akkoordje

Het  International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) onderzocht maandenlang 343 Internationale bedrijven en rijke families. Ze maakte geheime belastingsafspraken met het Groothertogdom Luxemburg om via speciaal opgezette constructies hun wereldwijde belastingsbijdragen te reduceren. 

Het lijvige dossier van meer dan 28.000 pagina's werd begin november 2014 naar buiten gebracht door alle meewerkende mediabedrijven. In België waren MO en De Tijd deze klokkenluiders, samen met Le Soir aan franstalige kant. In Nederland was het Trouw die aan het klokkentouw ging hangen.

Deze belastingsdeals werden niet enkel met bedrijven afgesloten maar ook met heel wat rijke families. De lijst met namen zijn duizelingwekkend, waaronder Starbucks, AB inbev, ING, Pepsi, Ikea, FedEx. Tot nu lijkt het er op dat het niet onwettig was, maar op etisch vlak is dit niet goed te keuren.

De naam van het Accountantkantoor PricewaterhouseCoopers is ook een naam die steeds terug komt, Het zijn zij die dikwijls de hele flow uittekenden voor bedrijven. Deze constructies zijn meestal heel ingewikkeld en moeten door stevige financieel experts worden uitgepluisd. Zo betaald het ene bedrijf een luxemburgs dochterbedrijf voor  gebruikte software, de andere betaald rechten op recepten enz. Deze luxemburgse bedrijven nemen dan op hun beurt aandelen in andere investeringsbedrijven op Gibraltar of andere landen.

Een schepje bovenop in Brussel

Voor de nieuwe Belgische regering kwam de datum van 5 november echt wel verkeerd uit. Net 1 dag voor een nationale betoging tegen de besparingen van de centrum-rechtse regering waarbij de voornaamste klacht is dat ze de rijken en grote bedrijven buiten schot laat en de rekening bijna integraal doorstuurd naar de kleine man en de middenklasse. 

 

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1