Micro-electronica moet groots worden

In 1984 wordt IMEC ((Interuniversitair Micro-Elektronica Centrum) met de steun van de Vlaamse Overheid opgericht door Professor Roger Baron Van Overstraeten als een onafhankelijk onderzoekscentrum voor micro-elektronica. Het vond zijn thuis op de campus van de Katholieke Universiteit Leuven. Het onderzoek werd echter zeker niet beperkt tot deze universiteit. 

De professor wordt vanaf het begin bijgestaan door een heel managementteam en een Raad van Beheer bestaande uit vertegenwoordigers uit de industrie, Vlaamse universiteiten en de Vlaamse Overheid. 

In 1999 neemt Professor Gilbert Declerck het over na het overlijden van Van Overstraeten en onder zijn leiding groeit IMEC uit tot een internationaal gerenommeerd instituut met stevige wereldwijde partnerships van universiteiten en grote elektronicabedrijven. Het wordt het  grootste onafhankelijke Europese onderzoekscentrum op het gebied van micro-elektronica en nanotechnologie. Tevens maakt het ontwerpmethodes en technologieën voor ICT-systemen.

Op 1 juli 2009 neemt Professor Luc Van den hove opnieuw de fakkel over van Professor Gilbert Decleck.

Enkele verwezelijkingen van imec

  • in 1988 vindt Imec het HiMOS™ concept uit waarmee niet-vluchtige flash geheugens ontwikkeld kunnen worden
  • In 1992 start men onderzoek naar electronenspin in electronische componenten inclusief magnetoelektronica en spintronica. Sindsdien realiseerde imec verschillende doorbraken in het domein van magnetische niet vluchtige geheugens (MRAM), magnetische biosensoren, magnetische halfgeleiders en spintronica componenten.
  • Imec start in 1993 met een nieuwe pilootlijn om mono- en multikristallijne zonnecellen te ontwikkelen op basis van een geavanceerde screen-printing technologie (PERC)
  • Het FUGA concept maakt goedkope snelle beeldsensoren geïntergreerd met elektronika mogelijk
  • Human++ uit 2002 heeft als doel de bouwblokken voor body area netwerken te ontwikkelen, die bestaan uit zeer sterk verkleinde interactieve en autonome sensoren voor gezondheidstoepassingen.
  • in 2007 gebruikt IMEC als eerste ter wereld de EUV lithografie om lijntjes met een tussenruimte van slechts 35nm en 40nm te demonstreren .
  • Imec, VIB en K.U.Leuven richten in 2011 samen NERF (Neuro-electronics Research Flanders) op, voor pioniersonderzoek naar de werking van de hersenen

5 basissectoren voor Micro-electronica

Vlaanderen kan op vlak van Micro- & Nano-electronica het verschil maken op 5 verschillende sectoren. namelijk :Communicatie & ICT, Mobiliteit & Transport, Gezondheid, Energie en Domotica.

Micro-electronica vandaag

Deze slimme elektronica zou vandaag de dag goed zijn voor meer dan 22.000 banen in de vlaamse regio. Dit blijkt na onderzoek door sectorvereniging DSP Valley en de KU Leuven. Deze sector was bovendien in 2012 goed voor een omzet van ruim 8 miljard euro.  Zo zouden er meer dan 300 kleine tot midelgrote bedrijven zijn die zich met micro-electronica bezig houden, vooral dan de productie van micro- en nano-chips en het bouwen van systemen waarin die chips verwerkt zitten.

Het zwaartepunt ligt natuurlijk in Leuven, waar  het onderzoekscentrum Imec en zijn spin-offs gelegen zijn. Maar ook in Gent en tegen Eindhoven zijn heel wat bedrijven gevestigd die banen opleveren in Vlaanderen. 

 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0