Onvergetelijk CODA scoort bij verkiezing ‘Meest maatschappelijk uitje van Nederland’

Het museumprogramma voor mensen met dementie en hun mantelzorgers, ‘Onvergetelijk CODA’ heeft brons gewonnen bij de verkiezing van het ‘Meest maatschappelijk uitje van Nederland’. De verkiezing werd voor de tweede keer georganiseerd door de ANWB.

Met de prijs geeft de ANWB een positieve stimulans aan veelbelovende ontwikkelingen in de vrijetijdsbranche. Het programma ‘Onvergetelijk CODA’ werd geselecteerd uit 18 uitjes en kwam vervolgens op de shortlist. Een vakjury stelde een top 3 samen. Onvergetelijk CODA won brons, het zilver ging naar DoeZoo insektenwereld uit Leens en Stichting Vier het Leven kreeg goud.

Inspirerende middag

Het brons voor Onvergetelijk CODA benadrukt dat het kijken naar en praten over kunst een sociaal-emotionele bijdrage kan leveren aan een speciale groep mensen en dat museumbezoek niet alleen iets is voor fervente kunstliefhebbers. Het doel van Onvergetelijk CODA is het bieden van een ontspannen en inspirerende middag in het museum aan mensen met dementie en hun mantelzorgers.

Deelnemers gaan onder begeleiding van een speciaal opgeleide rondleider met elkaar in gesprek over wat ze zien. Er is een maandelijks wisselend schema. Ze kijken samen, beantwoorden vragen en voeren creatieve opdrachten uit. Zo kunnen ze observaties, verhalen, ervaringen, ideeën en herinneringen met elkaar delen, zonder terug te hoeven vallen op het kortetermijn geheugen.

In tien musea

Dit leidt niet alleen tot een verbetering van de kwaliteit van het leven, maar heeft ook positieve effecten op mantelzorgers en de relatie tussen mantelzorger en verzorgde. Het vindt plaats in een veilige en inspirerende omgeving. Stepping Stones Home & Care hierover: “Een-op-een contact, ervaringen delen, lotgenotencontact, jezelf kunnen zijn, vrij associëren. Dat is waar het om draait. Kunst als kapstok voor een gesprek, als trigger om over een nieuw onderwerp te praten.”

Onvergetelijk CODA is in 2014 ontwikkeld in samenwerking met het Stedelijk Museum Amsterdam en het Van Abbemuseum Eindhoven. Beiden startten het programma in 2013 met als inspiratie het Meet Me @ MoMA programma van het Museum of Modern Art in New York. Het programma wordt dankzij een financiële bijdrage van het Gieskes Strijbis Fonds door het Stedelijk en het Van Abbe in tien musea in Nederland geïmplementeerd.

Extra musea

Op dit moment kunt u een Onvergetelijk rondleiding bijwonen in : Stedelijk Museum Amsterdam, Van Abbe Museum Eindhoven,  Centraal Museum Utrecht, CODA Museum Apeldoorn, Zeeuws Museum Middelburg, Natura Docet Wonderryck Twente, Denekamp, Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam, Drents Museum Assen, Museum Dr8888 Drachten.

In 2016 worden aan de lijst toegevoegd: Singer Laren, Limburgs Museum in samenwerking met Museum Bommel Van Dam, Venlo en het Mauritshuis in Den Haag.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0