500 jaar Rafael

Op 6 april 1520 stierf Raffaello Sanzio op 37-jarige leeftijd in Rome. De kunstenaar was op het hoogtepunt van zijn artistieke carrière en kon terugblikken op belangrijke opdrachten. Toch is 37 jaar betrekkelijk jong om te overlijden en al snel gingen er de meest fantastische verhalen de ronde over zijn dood. Zo zou hij overleden zijn aan een overdaad aan seks, als we Giorgio Vasari in zijn ‘Levens van de meest prominente kunstenaars’ (‘Vite de' più eccellenti architetti, pittori, et scultori italiani, da Cimabue insino a' tempi nostri’) mogen geloven.

Dit jaar neemt Rafael de plaats in van Leonardo da Vinci met een reeks tentoonstellingen ter gelegenheid van de 500e verjaardag van zijn dood. Leonardo is momenteel de hoofdrolspeler van tal van evenementen, met een belangrijke kaskraker in het Louvre in Parijs (24 oktober-24 februari 2020). Maar nu is het de beurt aan Rafael.

Knap uiterlijk

In tegenstelling tot Leonardo en Michelangelo (de andere leden van het trio uitnemende  renaissancekunstenaars), die tot late leeftijd leefden, stierf Rafael toen hij pas 37 jaar was, op 6 april 1520. Hij staat universeel bekend om zijn knappe uiterlijk dat hij van begin af aan toonde op zelfportretten. In zijn geboorteplaats Urbino is in de Galleria Nazionale delle Marche de tentoonstelling "Raffaello en zijn vrienden uit Urbino" te zien, die de jonge kunstenaar presenteert in de context van de andere belangrijke schilders die actief waren in de Renaissance.

Zoals altijd het geval is als de meesters een jubileum hebben, is er veel concurrentie met betrekking tot de beschikbare werken. De belangrijkste tentoonstelling is die van de Scuderie del Quirinale in Rome (5 maart-14 juni 2020), in samenwerking met het Uffizi in Florence. Hier is de kern van zijn oeuvre te zien. Onder meer een zelfportret van 1504-06 (geschilderd toen hij iets meer dan 20 jaar oud was), een paar portretten van Agnolo en Maddalena Doni (1504-07) en de «Madonna met de  distelvink» (ca 1506).

De school van Athene

Een andere belangrijke locatie is de Pinacoteca Ambrosiana in Milaan, waar het fresco van het Vaticaan "De school van Athene" (1509) net is gerestaureerd en sinds maart weer wordt tentoongesteld. Buiten Italië zal de National Gallery in Londen (die elf werken van Rafael bezit) waarschijnlijk een tentoonstelling aan de meester gaan wijden.

Ook in Londen zal het Victoria & Albert Museum ook de zeven grote wandtapijten van de apostelen Petrus en Paulus laten zien die ontworpen zijn door Rafael. Het Louvre heeft geen tentoonstelling over Rafaël, maar zal er een presenteren over de Italiaanse Renaissance, "Lichaam en ziel: beeldhouwkunst in Italië van Donatello tot Michelangelo 1460-1520", die in het voorjaar van 2020 wordt geopend. 

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0