9 mei verschijnt het boek: 'Het kruis op de berg'

Op 9 mei verschijnt bij Uitgeverij Matrijs:

'Het kruis op de berg. De fusillade van 20 november 1944 tussen Rhenen en Veenendaal'

In het bos aan de rand van Rhenen en Veenendaal staat een wit kruis. Het kruis herdenkt zes burgerslachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog. Maandag 20 november 1944 werden op deze plaats zes jonge mannen door de Duitse bezetters gefusilleerd. Deze daad was een represaille-actie voor de aanval op een Duitse soldaat twee dagen eerder. De zes mannen werden willekeurig opgepikt: drie uit de strafgevangenis aan de Weteringsschans in Amsterdam en drie uit de strafgevangenis aan het Wolvenplein in Utrecht. Geen van hen had iets te maken met de aanslag. Zonder enige vorm van rechtspraak werden ze om het leven gebracht. Wie waren deze mensen en wat is hun verhaal?
Het kruis op de berg geeft de zes mannen die door de bezetter werden gedood een gezicht en een stem terug. Hun persoonlijke verhalen maken dat de Tweede Wereldoorlog op een indringende manier heel dichtbij komt.

Landelijk belang:
Op zeer persoonlijke wijze komen de zes slachtoffers tot leven; een dominee en jonge vader, twee studenten, een getrouwde joodse oud-officier, een vertegenwoordiger en een voormalige landwachter. De jongste was 20, de oudste 34. De lezer wordt meegesleept in hun afzonderlijke verhalen, die zich door het hele land afspelen. Van een bevrijdingsplan voor Westerbork tot Indisch verzet in Amsterdam. Van sabotageacties in Bilthoven tot verzetswerk in Nieuw-Beerta en Haarlem. Steeds sneller ontwikkelen de gebeurtenissen zich, tot alle verhaallijnen op 20 november 1944 samenkomen op `De berg’ bij Veenendaal en Rhenen.

Belangrijk onderdeel van het boek is het recent ontdekte bevrijdingsplan van Westerbork. Dominee Bas Ader, een van de gefusilleerden, was een belangrijke spil in dit plan, dat half april in de landelijke media zeer uitgebreid de aandacht kreeg. Het kruis op de berg onthult voor het eerst de details van dit tot voor kort onbekende plan.

Boekinformatie
Het kruis op de berg. De fusillade van 20 november 1944 tussen Rhenen en Veenendaal
Constant van den Heuvel | 176 blz. | 17 x 24 cm | genaaid gebrocheerd
ISBN 978 90 5345 493 0
€ 17,95 | te koop op www.matrijs.com en in de boekhandel

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0