Amsterdam Museum genomineerd voor Museumprijs 2015

Publieksprijs van € 100.000 voor het beste stad- of streekmuseum van Nederland

Het Amsterdam Museum is genomineerd voor de BankGiro Loterij Museumprijs 2015. Dit jaar gaat de prijs naar het beste stad- of streekmuseum van Nederland. Volgens het juryrapport weet het Amsterdam Museum ‘op verrassende wijze de aandacht van de bezoekers te wekken en vast te houden. Daarnaast is het museum er zeer goed in geslaagd de stad actief te betrekken bij het verbeelden van zowel de historische als actuele ontwikkelingen in Amsterdam’. Met de prijs is een bedrag van  € 100.000,-  gemoeid. Nadat een vakjury de genomineerde musea heeft geselecteerd, is het nu aan het publiek om de uiteindelijke winnaar te kiezen. Vanaf vandaag kan er worden gestemd op www.museumprijs.nl/amsterdammuseum

Directeur Paul Spies van het Amsterdam Museum is verheugd over de nominatie. Hij zegt hierover: ‘Het is fantastisch dat we voor deze prijs genomineerd zijn, maar we hopen natuurlijk genoeg publieksstemmen te werven om de prijs ook echt te winnen. Als dat zou lukken zou een vurige wens werkelijkheid worden: gratis rondleidingen aan zoveel mogelijk Amsterdamse families en scholen!'

Stem Amsterdams
Van 10 maart tot en met 12 april kan via www.museumprijs.nl/amsterdammuseum worden gestemd op het museum. Tegelijkertijd voert het Amsterdam Museum een campagne genaamd ‘Stem Amsterdams!’ om iedereen met een hart voor de stad op te roepen om te stemmen. Op donderdag 16 april wordt de winnaar bekend gemaakt. Naast het Amsterdam Museum maken ook het Fries Museum en Zeeuws Museum kans op de BankGiro Loterij Museumprijs 2015. De Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging.

Gevestigde publieksprijs
De BankGiro Loterij Museumprijs geldt als een gevestigde publieksprijs in de Nederlandse museumwereld. De prijs bestaat sinds 1990 en is daarmee de eerste prijs voor musea in Nederland. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Inmiddels rekent de Museumprijs zich met gemiddeld meer dan 30.000 stemmers tot één van de grootste culturele publieksprijzen. Eerdere winnaars zijn o.a.: Klok & Peel Museum Asten (2014), Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013) Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden (2012) en Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam (2010)

Amsterdam Museum
Het Amsterdam Museum vertelt het verhaal van de stad Amsterdam, over toen, nu en straks. Vier kernwaarden - ondernemerschap, vrijdenken, creativiteit en burgerschap - vormen de basis van het DNA van de stad. Aan de hand van deze begrippen wordt de geschiedenis tot leven gebracht en gekoppeld aan heden en toekomst. Het museum ziet het als haar maatschappelijke taak om het verhaal van Amsterdam toegankelijk te maken en aan een zo breed mogelijk publiek te presenteren. De Stichting Amsterdam Museum wordt structureel gesteund door de Gemeente Amsterdam, de Bankgiro Loterij en Allen & Overy.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0