Boerenoorlog wint Libris Geschiedenis Prijs 2013

Martin Bossenbroek heeft de Libris Geschiedenis Prijs 2013 gewonnen met het boek De Boerenoorlog. De jury beschrijft het boek als ‘origineel, meeslepend en uitmuntend geschreven’.

Een oubollig onderwerp in een nieuws jasje; bijna een epos, looft de jury. De Boerenoorlog biedt een kijkje achter de diplomatieke schermen. Tegelijkertijd belicht het de emotionele band tussen Nederland en Zuid- Afrika. Een boek dat de huidige veranderingen en gevoeligheden helpt te begrijpen. Helder en meeslepende taal maakt dat de lezer zich moeiteloos kan inleven.

Het boek verhaalt over het bloedige oorlog rond de vorige eeuwwisseling (1889-1903) tussen de Britten en twee Zuid-Afrikaanse Boerenrepublieken: Oranje Vrijstaat en Transvaal. Wat een snelle oorlog had moeten zijn met een gemakkelijke overwinning voor de Engelsen, mondde door gedegen tegenstand van de Boeren uit tot een slepen driejarig conflict.

Resultaat was een verwoest land, zesduizend man verlies aan de kant van de Boeren, 22 duizend doden onder de Britten en 28 duizend slachtoffers onder de bevolking in interneringskampen.

Juryvoorzitter Nout Wellink overhandigde de prijs  tijdens een live-uitzending van radioprogramma OVT. Er dongen dit jaar 326 boeken mee naar de prijs. Aan de Libris Geschiedenis Prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Martin Bossenbroek

Martin Bossenbroek is historicus, verbonden aan de Universiteit Utrecht. Hij schreef historische klassiekers als Holland op zijn Breedst en De Meelstreep.

De Libris Geschiedenis Prijs

De prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Het boek moet een oorspronkelijk onderwerp hebben, prettig leesbaar zijn en gebaseerd zijn op gedegen historisch onderzoek. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000,- verbonden. De Libris Geschiedenis Prijs wordt elk jaar uitgereikt tijdens de Maand van de Geschiedenis.

 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0