Dagboek nazi-topman teruggevonden

Het dagboek van Alfred Rosenberg een van de belangrijkste architecten van het Derde Rijk en vertrouweling van Hitler is teruggevonden in New York.

 De U.S. Immigration and Customs Enforcement Agency en het Holocaust Memorial Museum hebben het opgespoord en in april in beslag genomen bij Herbert Richardson, een ex-academicus woonachtig in New York. 

Het document raakte na de oorlog zoek. Verantwoordelijke was Robert Kempner, een van aanklagers bij de Processen van Neurenberg. De Amerikaanse advocaat smokkelde het document na afloop van het tribunaal de VS in. Een zuster van de secretaresse van Kempner gaf het na zijn dood aan de academicus.

Het vierhonderd pagina’s tellend document bevat mogelijk een schat aan informatie over het nazi-regine. Zo zou het inzicht geven in de rol van de nazi-topman in door de Duitsers bezette gebieden in Oost-Europa zoals Letland,  Litouwen, Estland, Oekraine, en delen van Wit-Rusland waar een groot aantal oorlogsmisdaden werd begaan. Ook zou het licht werpen op zijn motieven om Joden te willen vervolgen en informatie verschaffen over hoe hij zijn administratie bijhield. Rosenberg hield het dagboek bij in de periode 1936-1944.

Opwinding

David Barnouw, woordvoerder van het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie: ‘Zoiets zorgt altijd voor een hoop opwinding. Mensen denken, wow, nu komen we van alles te weten! Maar je kunt nu onmogelijk zeggen of er iets in staat dat nieuw licht werpt op de geschiedenis. Dan kan pas als we de inhoud kennen. Als het boek uitgegeven wordt zien we verder. In ieder geval komt het hier in de bibliotheek te staan.’

Alfred Rosenberg was een van belangrijkse partij-ideologen van de Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei (NSDAP), de partij waar ook Hitler lid van was. Als fanatiek anti-semiet schreef hij nazi-tractaten en gaf de partijkrant uit. Hij bedacht mede het systeem en organisatie om Joden op grote schaal te vervolgen en vermoorden. Bij de Neurenberger Processen in 1946 werd hij ter doodveroordeeld en opgehangen.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0