De nieuwste attractie in het oude Rome

Diep onder het openbare badhuis gebouwd door keizer Caracalla (188 - 217 na Christus) ligt een indrukwekkend stelsel van tunnels. Ooit bedoeld voor slaven worden ze nu gerestaureerd en geopend voor nieuwsgierige toeristen.

De zogenaamde Baden van Caracalla golden tijdens het Romeinse keizerrijk al als een wonder en nog steeds behoren de ruïnes tot enkele van de meest indrukwekkende in Rome. Om het badhuis aan de gang te houden werd een uitgebreid stelsel van tunnels gebouwd. Een klein leger van honderden slaven zwoegde ondergronds om ovens te stoken en de baden te verwarmen. Deze ondergrondse gangen zijn nu volledig gerestaureerd en sinds deze maand toegankelijk voor het publiek.

Bovengronds was het een en al luxe: sauna's, warme en koude baden, massagekamers, winkels en leeszalen. Het hele complex was voorzien van de beste standbeelden en schilderingen. De tunnels zijn weliswaar een stuk soberder maar tonen Romeinse bouwkunst op zijn best. Na bijna 18 eeuwen staan ze nog bijna volledig overeind, zonder door te lekken of in te storten.

De restauratie - die €450.000 kostte - richtte zich niet alleen op de tunnels maar ook op een nabijgelegen ondergrondse tempel. Deze tempel was gewijd aan de Perzische god Mithras en werd daarom ook wel een Mithraeum genoemd. Het was een van de grootste van zijn soort in het hele Romeinse Rijk. Ook deze tempel is nu open voor het publiek.

 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0