Excalibur: vondst middeleeuws zwaard in de Vecht

Stichtse Vecht -  Een vroegmiddeleeuws zwaard is gevonden na baggerwerkzaamheden in de Vecht. Het betreft een karolingisch zwaard van meer dan duizend jaar oud.

Het gaat om een ijzeren slagzwaard van een meter lang uit de achtste eeuw. Archeoloog Wouter Waldus vond het wapen tussen het puin na baggerwerkzaamheden tussen Nigtevecht en Maarssen in de Vecht. Hij wist meteen dat hij iets bijzonders in handen had. Het wapen is direct na de vondst geconserveerd en gerestaureerd. Waldus: ’Het was erg verweerd en verroest.’ Maandag is het naar het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden overgebracht.

Persoonlijk bezit

Waldus: ‘Dergelijke zwaarden waren niet zomaar gebruiksvoorwerpen zoals we ze vandaag de dag kennen. Het was een kostbaar bezit en behoorde een persoon toe. Daarom werd het  vaak met de krijger bij wie het hoorde begraven. Een zwaard droeg ook een naam.’  De film Excalibur over het zwaard van koning Artur staat wat dat betreft dicht bij hoe het er werkelijk in de middeleeuwen aan toe ging. 

Het zwaard wordt gedurende twee maanden in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden tentoongesteld. Daarna maakt het onderdeel uit van een reizende expositie over vondsten in de Vecht.



De RTV Utrechtserie Verhalen van de Vecht besteedt op zondag 14 juni aandacht aan het zwaard en aan andere vondsten uit de rivier.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0