Film van Robin Lutz over Hendrik Willem Mesdag binnenkort te zien

Robin Lutz is een bekende filmer woonachtig in Den Haag. Zijn nieuwste film gaat over Hendrik Willem Mesdag. 2015 is het Mesdagjaar. Honderd jaar geleden overleed de zeeschilder, kunstverzamelaar en ondernemer. Hij maakte het Panorama Mesdag, in de jaren ’80 van de 19e eeuw. De film ‘Hendrik Willem Mesdag, zeeschilder van de Haagse School’,  is binnenkort te zien op NPO Cultura.

Geen schilder is zo verbonden met Den Haag en de kunstgeschiedenis van de stad als Hendrik Willem Mesdag (1831-1915). Na zijn lange en invloedrijke carrière liet hij de Hofstad maar liefst twee musea na. Het Panorama Mesdag, het oudste panorama ter wereld op de oorspronkelijke locatie en De Mesdag Collectie, een fraai stadspaleis waar Mesdag’s schilderijencollectie te bezichtigen is.

Wie was Mesdag?

In 1896 kocht Mesdag het imposante pand Pulchri Studio aan het Lange Voorhout voor de illustere kunstenaarsvereniging waarvan hij vele jaren voorzitter is geweest. Mesdag was niet alleen kunstschilder en kunstverzamelaar, maar ook bankier en ondernemer. Een aanzienlijk deel van het vastgoed tussen het stadscentrum en Scheveningen, nu het Mesdagkwartier, was in zijn handen.

De directie van het Panorama Mesdag gaf producent Robin Lutz de opdracht om een documentaire te maken over Hendrik Willem Mesdag. En wel op zo’n manier dat de kijker de man leert kennen. De documentaire gaat dan ook niet alleen over de schilder van het panorama, maar beantwoordt ook de vragen: wie is die man, waar kwam hij vandaan en hoe kwam het dat hij zo’n grote invloed kreeg als kunstenaar in Den Haag en uitgroeide tot een van de beroemdste schilders van de Haagse School?

Een levende Mesdag

Om die vragen filmisch te beantwoorden wordt er in de documentaire een levende Mesdag opgevoerd, gespeeld door de kunstschilder Jos van den Berg. Op deze manier komt Mesdag dichtbij de toeschouwer. De documentaire is een kruising tussen een documentaire en een speelfilm. Dat zie je terug in cameravoering, licht en montage.

NPO Cultura uitzendingen: maandag 13 juli , 20.30 uur, dinsdag 14 juli, 18.35 uur, dinsdag 14 juli, 23.15 uur, woensdag 15 juli, 15.45 uur, woensdag 15 juli, 04.10 uur, donderdag 16 juli, 12.40 uur, vrijdag 17 juli, 02.35 uur.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0