Foam neemt Felix Meritis over

Felix &Foam, een nieuw initiatief van Foam in samenwerking met Frame en restaurant Foyer, heeft het monumentale pand Felix Meritis in Amsterdam overgenomen. Nadat Felix failliet werd verklaard lag er lang de vraag op tafel wat er met Felix moest gebeuren. Nu heeft de Gemeente Amsterdam als tijdelijke oplossing aan Foam gevraagd om de komende zes maanden de programmering van dit pand in te vullen. En zodoende, Felix &Foam werd vorige week feestelijk geopend.

Felix Meritis door de jaren heen
Felix startte in 1788 toen het genootschap Felix Meritis de deuren van het pand aan de Keizersgracht opende. Felix kende toen vijf afdelingen; de afdeling voor beeldende kunsten en architectuur, muziek, handel, natuurwetenschap en letterkunde. Felix was toen een plek voor serieuze debatten, kunstbeleving en wetenschappelijk onderzoek, maar ook voor muziek en feest. Zo was de concertzaal van Felix tot ver in de 19de eeuw de belangrijkste van Amsterdam en stond het orkest bekend als de beste van Nederland.
Hierna kende Felix verschillende functies, maar altijd bleef de ware aard van Felix knagen. Na jaren als het ‘Shaffy Theater’ te hebben gefunctioneerd, kwam in 1988 het gebouw in handen van de Stichting Felix Meritis. Zo kreeg Felix als Europees Centrum voor Kunst en Wetenschappen weer iets van zijn originele functie terug. En nu zal Foam met het initiatief Felix &Foam deze functie tijdelijk overnemen.

Kunst, cultuur en debatten
Tot oktober 2014 zal Felix &Foam zeven dagen per week de zeven zalen, de balie en de foyer van Felix Meritis opvullen met tentoonstellingen, filmvertoningen, installaties, verrassende winkels, een inhouse gallery en een restaurant. Daarbij worden er presentaties, lanceringen, workshops en evenementen georganiseerd. Twee maal per week zal er een wisselend avondprogramma georganiseerd worden met muziek, theater en debatten. Daarmee doet Felix &Foam recht aan de historie van het gebouw door kunst en cultuur te programmeren in samenwerking met diverse parners, fotografen en kunstenaars. Naast fotografie staan video, film, mode en design op het programma, met de nadruk op werk van opkomend talent.

 

Felix &Foam
Frame, Foyer & Friends
Keizersgracht 324 Amsterdam

Openingstijden Felix &Foam
Za-woe 11.00 – 19.00
Toegang gratis, met uitzondering van de avondprogramma’s/events

Restaurant Foyer openingstijden
Opening: Vrijdag 2 mei
Ma/di 11.00 – 19.00
Woe/do/zo 11.00 – 01.00
Vrij/za 11.00 – 03.00

Voor het programma van Felix &Foam ga je naar www.felixandfoam.org

Meer over FOAM.

Inschrijven digitale nieuwsbrief.

Voor kaartverkoop.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 2