Gelders Arcadie: Geschiedenis in verhalen Landgoederen en buitenplaatsen Gemeente Rheden

Wie alleen al vluchtig door dit boek bladert, zal direct getroffen worden door de rijkdom van het immateriële erfgoed van de gemeente Rheden. En bovendien door de imposante natuur, aan de rand van de Veluwezoom en begrensd door de IJssel. Het zal onmiddellijk duidelijk zijn waarom dit gebied Gelders Arcadië genoemd wordt. 

Maar bovenal is dit boek een monument voor de bewoners, de mensen die op een of andere manier verbonden zijn met dit immateriële erfgoed, met de vele landgoederen en buitenplaatsen. Andere thema's zijn middenstand, industrie, sociale verhoudingen, Tweede Wereldoorlog, toerisme, kunst en cultuur, en natuur en water. 

Deze thema's komen tot leven door de persoonlijke geschiedenissen. Het zijn verhalen en herinneringen die niet verloren mogen gaan. Ze zijn ontroerend én alledaags. Ze schetsen een beeld van een voorgoed voorbije tijd. Dat beeld is soms nostalgisch en niet altijd even positief waar het de standsverschillen van toen betreft. 

Spreekt een verhaal u bijzonder aan, dan kunt u de streek gaan verkennen en de Gelders Arcadië app gratis downloaden. Als een magische lens toont de app extra beeldmateriaal op de aangegeven plekken in het boek. Maar u kunt ook op pad gaan langs de verhalen met de app, het boekje en de kaart. 

De app leidt u langs de vele landgoederen en buitenplaatsen van Gelders Arcadië. U beleeft persoonlijke verhalen op de plek waar ze zich hebben afgespeeld. De app verschaft bovendien toegang tot landgoederen die normaliter niet toegankelijk zijn voor het publiek. 

Meer informatie over deze publicatie.

Meer informatie en downloaden van de fietsroute Gelders Arcadië:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0