Google eert Gaudi

Wie vandaag iets opzoekt op Google stuit op een strook details uit werken van Antoni Gaudí. Hiermee viert ‘s werelds bekendste zoekmachine de 161ste verjaardag van de beroemde Catalaanse architect.

Ook wie Barcelona nooit bezocht kent het werk van Gaudí. Zijn stijl is zo herkenbaar: kleurrijk, persoonlijk en organisch. Hij ontwierp rond 1900 een aantal markante gebouwen en objecten. De bouwstijl valt onder Art nouveau en Jugendstil en wordt het Catalaans Modernisme genoemd. Zijn bekendste bouwwerk is de Sagrada Familia in Bracelona.

'Ik heb een dwaas of een genie laten slagen'

Antoni Gaudi werd geboren op 25 juni 1852 in Reus. Op zijn zeventiende vertrok hij naar Barcelona om architectuur te studeren aan de Hogeschool voor de Architectuur (Escola Superior d´Arquitectur). Antoni Gaudi was geen goede student maar eigenzinnig was hij wel. Tijdens de uitreiking van zijn diploma in 1878 zei directeur Elie Rogent ‘Ik heb een dwaas of een genie laten slagen’. Op 10 juni 1926 overleed hij. De rouwstoet tijdens de begrafenis was een kilometer lang. Hij ligt begraven in de crypte van de Sagrada Familia.

De afbeeldingen op Google van links naar rechts:

-       Park Güell

-       Schelpachtige binnenhof van  casa Milà 

-       Waarschijnlijk een mozaïek uit Park Güell

-       Ornament dat gezicht verbeeldt op het dak van casa Milà

-       Groene schoorsteeen op Palau Güell

-       Maskerachtige voorstelling op schoorstenen van casa Milà of op de Sagrada Familia

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0