Grachtenstelsel Gouda Open Monument van de Maand

Het Waterstelsel van Gouda is Open Monument van de Maand juni. Op zaterdagen is er deze maand van alles te doen. Bezoekers kunnen een bijvoorbeeld een stadswandeling maken aan de hand van foto’s langs grachten en sluizen, of een demonstratie bijwonen van hoe de voormalige spuisluis werkte, bediend door het Gouds Sluiswachtersgilde.

Gouda Waterstad Festival

Hoogtepunt is het Gouda Waterstad Festival in het weekend van 21/22 juni 2014. Op het programma staan activiteiten als kanovaren, demonstraties van oude ambachten, zoals klinken, touwsplitsen en zeilmaken. Bezoekers kunnen tijdens een rondleiding langs monumenten naar ‘verhalen achter de voordeuren’ luisteren. Ook aan kinderen is gedacht. Zij kunnen hun hart ophalen met op afstand bestuurde motor- en zeilscheepjes, of leren roeien en wrikken in een schippersvlet.

Eeuwenoud waternetwerk

Gouda heeft een eeuwenoud waternetwerk met grachten en watergangen dat in nagenoeg originele staat door de binnenstad loopt. Ze stromen onder gebouwen door. De smallere gaan langs huizen en tuinen. Verschil in hoog en laag water in de Hollandsche IJssel spoelde vroeger de grachten en riolering van Gouda schoon. In de Middeleeuwen en daarna was dit een wapen in de strijd tegen ziekten én hulpmiddel bij het brouwen van bier. Het waterstelsel legde Gouda geen windeieren: Gouda lag op een belangrijke handelsroute in Holland. Alle schepen moesten door de Goudse sluizen, wat de Goudse burgerij de nodige inkomsten opleverde.

Genoemde activiteiten zijn gratis. Bekijk het volledige programma op www.goudawaterstad.nl ofwww.monumentenstad.nl

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0