Het Waterloopbos: Monument van de Maand en binnenkort rijksmonument

Het Waterloopbos bij Marknesse in de Noordoostpolder is deze maand uitgeroepen tot Monument van de maand. Op open plekken in het bos liggen schaalmodellen uit de jaren vijftig en zestig van bekende waterwerken uit binnen en buitenland. Waarschijnlijk dit jaar nog krijgt het voormalig waterkundig laboratorium de status van rijksmonument.

Het bos met de waterwerken past goed in het thema ‘Op reis’ van de Open Monumentendagen op 13 en 14 september 2014. Wetenschappers reisden sinds de jaren vijftig vanuit uit alle delen van de wereld naar de Noordoostpolder om er hun experimenten met stromend water te doen. Ze bootsen bestaande situaties van rivieren, dijken, sluizen en havens na. Zo zijn er schaalmodellen van de pier van IJmuiden, de vijver op de Maasvlakte, de haven van Lagos (Nigeria) en de Libische oliehaven.

Sinds 2002 is het Waterloopbos in handen van Natuurmomenten. Enkele waterwerken zijn gerestaureerd, anderen liggen nog verweer en overgroeid in het dichte groen. Deze week start een project met oud-gediende ingenieurs en studenten civiele techniek van de Hogeschool Windesheim. Ze gaan onderzoek doen hoe ze de de waterwerken in oude luister kunnen herstellen.

Zie voor deelname aan activiteiten: www.natuurmonumenten.nl/activiteiten/agenda, T (0527) 24 11 76 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0