‘Hier woonden wij’, een boek over de joodse gemeenschap in Scheveningen

Gisteren werd in het Kurhaus het boek ‘Hier woonden wij, Hoe een stad zijn joodse verleden ontdekt’ gepresenteerd. De zaal zat vol, er waren honderden mensen op afgekomen, zelfs uit het buitenland, tot Israel aan toe.

 De burgemeester, Jozias van Aartsen, vertelde over de grote rol die de joodse gemeenschap – de tweede grootste van Nederland – ooit speelde en de twee auteurs hielden een inleiding op het ontstaan van het boek. Ook kwam een van de hoofdpersonen aan het woord, Wilhelmina (Miep) Wurms. Ze had de auteurs hartelijk ontvangen en vertelde hoe blij ze was om over haar familie en de straat, de Harstenhoekweg, te kunnen vertellen.

n straat

Vóór de oorlog maakten joden deel uit van het alledaagse leven in tal van Nederlandse steden en dorpen. Anders maar wel gelijk. Door de Shoah lijkt het alsof al die duizenden families die hier woonden er nooit helemaal bij hoorden. Niets is minder waar. Zij drukten een stempel op vrijwel elke lokale geschiedenis in Nederland.

In Hier woonden wij draaide het om het joodse familieleven van weleer. De auteurs richten zich op één straat in een willekeurige plaats: Scheveningen. In de periode 1900 tot 1942 streken hier honderden joodse gezinnen neer, die een eigen gemeenschap vormden. Wim Willems en Hanneke Verbeek maakten een zoektocht naar het verdwenen leven. De tocht voerde de auteurs naar tal van plaatsen in Nederland en België, maar ook naar Israël, Oekraïne, Polen en de Verenigde Staten.

Opnieuw tot leven

Zeventig jaar na de oorlog blijkt het nog steeds mogelijk om getuigen van die tijd te vinden, maar ook documenten en foto’s uit oude familiealbums. In het zeer persoonlijke boek komt een verloren geschiedenis opnieuw tot leven. Hanneke Verbeek presenteerde op een beeldscherm de Harstenhoek Koerier. Aan de hand van foto’s in die Koerier, onder andere van de vioolbouwer Michel Boutelje, vertelde ze over de speurtocht en de onverwachte wendingen erin.

Wim Willems schreef meer dan dertig boeken, waaronder de veelgeprezen biografie over de Indische schrijver Tjalie Robinson. Hij is hoogleraar sociale geschiedenis aan de Universiteit van Leiden, Campus Den Haag. De historicus Hanneke Verbeek is verbonden aan dezelfde universiteit . Samen schreven zij in 2012 Honderd jaar heimwee. De geschiedenis van Polen in Nederland.

Uitgeverij Prometheus, ISBN 978 90 351 4147 2

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 1