Huis Doorn wordt museum van de Eerste Wereldoorlog

De voormalige wijnkelder van Huis Doorn wordt museum voor het ontstaan en verloop van de Eerste Wereldoorlog. Vanuit Nederland en Duitsland is een eenmalige subsidie van vier ton beschikbaar gesteld. Het wordt het enige museum voor Eerste Wereldoorlog in Nederland.

Hoewel Nederland neutraal bleef, ondervond ons land wel de gevolgen van de oorlog. Het museum gaat het verhaal vertellen over de duizenden vluchtelingen uit België naar Nederland; over het opwerpen van economische blokkades door de strijdende grootmachten waardoor nering in ons land verdween en andere juist opbloeide. Foto’s, filmpjes en objecten zoals uniformen en helmen gaan de Eerste Wereldoorlog aanschouwelijk maken. In twee andere vertrekken in het souterrain worden het Belle Époque en het Interbellum belicht.

Huis Doorn is de aangewezen plek voor een dergelijk museum omdat het van 1920 tot 1940 de verblijfplaats was van Kaiser Wilhelm II,  die wordt beschouwd als een van de aanstichters van de eerste Wereldoorlog.

Wilhelm II en de Eerste Wereldoorlog

Wilhelm voelde zich in 1914 verplicht Oostenrijk te steunen toen dit land in conflict kwam met Servië als gevolg van de moord op Franz Ferdinand. Servië werd gesteund door Rusland, dat Frankrijk als bondgenoot had. Toen Duitsland Frankrijk via België binnen viel, lokte het een oorlogsverklaring van Engeland uit, dat de neutraliteit van België had gegarandeerd. Toen daarna ook andere staten deelnamen aan de strijd was de Eerste Wereldoorlog een feit.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0