Jezuïetenberg open monument januari 2015

De Jezuïetenberg in Maastricht is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand januari 2015.

In aanloop naar de Open Monumentendag 2015, in het tweede weekend van september en met als thema ‘Kunst & Ambacht’, is elke maand een monument gratis toegankelijk voor het publiek.

Beelden in mergelwanden

Even buiten Maastricht bevindt zich een van de mooiste bewerkte kalksteengroeven ter wereld, de Jezuïetenberg. De ontginning vond plaats in de periode 1704 en 1880, toen men de mergel gebruikte als bouwsteen. Tussen 1860 en 1960 zochten studenten theologie en filosofie van de Jezuïetenorde op hun vrije middag ontspanning in de groeve. Zij maakten een plattegrond en talloze tekeningen in houtskool en kleur. Verder hakten zij een groot aantal reliefs en beelden in de mergelwanden.

Programma

Op zondag 25 januari 2015 van 10.00 tot 16.00 uur wordt de mergelgroeve gratis opengesteld voor het publiek. Er worden doorlopend rondleidingen gegeven door experts van de Stichting Jezuïetenberg. In de groeve heerst een constante temperatuur van 12 graden Celsius. De ingang van de Jezuïetenberg bevindt zich aan de Cannerweg aan de weg richting Kasteel Neercanne, er is een parkeerplaats ter plaatse. Honden worden niet toegelaten. De Jezuïetenberg is ook per openbaar vervoer bereikbaar: neem bus 34 vanaf de Markt in Maastricht. Adres: Cannerweg 800, Maastricht. 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0