Klinkend 'Vredespaleis Vijfje'

Burgemeester van Den Haag  Jozias van Aartsen heeft maandag de eerste munt van het ‘Vredespaleis Vijfje’ geslagen. Het luidt een reeks festiviteiten in rond honderd  jaar Vredespaleis. 

De ceremoniële eerste slag vond plaats bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Menige Nederlandse munt en euromunt zijn hier gefabriceerd. Frans Weekers, staatssecretaris van Financiën en muntmeester Maarten Brouwer van de Koninklijke Nederlandse Munt waren er bij. Kunstenaar Thom Puckey ontwierp de munt, waarop het Vredespaleis afgebeeld staat. Met het vijfje wordt het 100-jarig jubileum van het paleis in Den Haag gevierd. Tot en met 21 september, de VN Dag van de Vrede, vinden in Den Haag tal van evenementen plaats.

Vredespaleis

Het Vredespaleis in Den Haag huisvest internationale gerechtelijke instanties zoals het Internationaal Gerechtshof en het Permanent Hof van Arbitrage, maar eveneens de vermaarde Bibliotheek van het Vredespaleis en de Haagse Academie voor Internationaal Recht waarnaar studenten van over de hele wereld hun weg vinden. Sinds Koningin Wilhemlmina Het Vredespaleis opende, groeide het uit tot een internationaal symbool van vrede en recht.

Thom Pucky

Beeldend kunstenaar Thom Puckey, maker van de munt, studeerde in Londen aan de Slade School of Fine Art en deed een master aan het Royal College of Art, eveneens in de Britse hoofstad. In 1978 vestigde hij zich in Nederland (Amsterdam). Hij gaf vanaf in de jaren tachtig les aan diverse kunstacademies. Puckey maakt vooral kunst voor de openbare ruimte. Zijn werk is in veel Nederlandse steden te bewonderen.

Waar haal ik een ‘Vredespaleis Vijfje’?

Het ‘Vredespaleis Vijfje’ is te bestellen op http://www.herdenkingsmunt.nl en verkrijgbaar bij de deelnemende postkantoren. Het is een officieel betaalmiddel in Nederland.

 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0