'Kogelgaten van de moord op Willem van Oranje zijn authentiek'

 

De beroemde kogelgaten in de muur van Het Prinsenhof in Delft, zijn daadwerkelijk de gaten die de kogels achterlieten die Willem van Oranje in 1584 hebben gedood

Dat blijkt uit een uitgebreide reconstructie van de moord die het Erfgoed Delft en het EO-programma Blauw Bloed hebben gemaakt met moderne forensische onderzoeksmethoden.

Onderzoeksbureau DelftTech heeft een 3D-scan gemaakt van de hal waar de moord plaatsvond. Hieruit blijkt dat de muur waar de gaten in zitten daadwerkelijk de muur is die er in 1584 ook al stond.

Schietproeven

De politie heeft met een vergelijkbaar wapen als moordenaar Balthasar Gerards gebruikte, schietproeven gedaan om te kijken of de kogels inderdaad het lichaam van de prins weer hebben kunnen verlaten.

Dit blijkt het geval te zijn. De kogelgaten zijn wel in de loop der tijd groter geworden doordat mensen er met hun vingers in hebben zitten peuren. Loden kogels uit radslotpistolen, die Gerards gebruikte, laten kleine inslagen in het stucwerk van een muur achter.

Laatste woorden

Eerder maakten de onderzoekers al bekend dat uit de reconstructie ook is gebleken dat Willem van Oranje zijn historische laatste woorden niet kan hebben gesproken. De ‘Vader des Vaderlands’ was toen hij op 10 juli 1584 werd neergeschoten op slag dood.

De meeste geschiedenisboeken stellen dat Van Oranje in zijn laatste adem de woorden ''Mijn God, heb medelijden met mij en met dit arme volk'' uitsprak. Maar een forensisch arts heeft nu het originele sectierapport opnieuw geïnterpreteerd, waaruit blijkt dat de prins hiertoe niet meer in staat was.

Cold Case

Willem van Oranje leidde in de tweede helft van de 16e eeuw de opstand tegen de koning van Spanje, die ontaardde in de Tachtigjarige Oorlog. Vanaf 1 april is in Het Prinsenhof in Delft de tentoonstelling Cold Case te zien, over de reconstructie van de moord.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0