Kunstfort Vijfhuizen Open Monument van de Maand juli

Het Kunstfort bij Vijfhuizen is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand juli 2015. Zaterdag 25 juli 2015 is het fort gratis geopend van 11.00 tot 17.00 uur. De openstelling is een opwarmer in de aanloop naar Open Monumentendag 2015 in het tweede wekend van september. Het thema dit jaar is ‘Kunst & Ambacht’. Kunstfort Vijfhuizen is een monument waarin kunst en historie samengaan.

 Het Fort bij Vijfhuizen is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. De verdedigingslinie is aangelegd van 1880 tot 1920, het is 135 kilometer lang met onder meer 42 forten. Buiten de ring van de Stelling konden grote gebieden onder water gezet worden. De ring van polders, wallen en sluizen zorgde voor een waterlinie. Amsterdam fungeerde als als laatste bastion.

Gimme Shelter

De stichting Kunstfort Vijfhuizen nam in maart 2000 het initiatief om van het Fort bij Vijfhuizen, dat al jaren leeg stond, een centrum voor actuele beeldende kunst te maken. Op 8 mei 2005 opende het gerestaureerde Kunstfort zijn deuren.

Op zaterdag 25 juli 2015, is het Kunstfort van 11.00 tot 17.00 uur gratis opengesteld voor publiek. Op het Fortterrein staat de tentoonstelling GIMME SHELTER. Spraakmakende kunstenaars exposeren er met bijzondere installaties. Er is twee keer een rondleiding die vertrekt bij de ingang van het fort: om 13 en om 15 uur. Als u een smartphone heeft kunt u de QR code route lopen over het fortterrein. De sportieve geïnteresseerden kunnen de NS-wandelroute van station Haarlem naar station Hoofddorp lopen. Het is 18 kilometer lang. Zie ook http://www.kunstfort.nl/recreatie/wandelen/wandelroute

Lazy afternoons

In het jubeljaar Waterlinies 2015 worden de activiteiten van alle waterlinies en forten in Nederland gebundeld. Op die manier wordt nog duidelijker wat er op deze plekken te beleven is. De zaterdag- en zondagmiddagen in juli en augustus worden lazy afternoons dankzij ‘Zomer vol verhalen’. Tijdens het Fortenfestival van 5 tot en met 13 september staan theater, de buitenbioscoop, beeldende kunst en muziek centraal. Kijk voor het hele programma op www.forten.nl

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0