Loopgraven in Gelders bos blootgelegd

In het Bergherbos in de Gelderse gemeente Montferland is archeologisch onderzoek gedaan naar militaire resten uit de Eerste Wereldoorlog. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek in Nederland werd verricht.

Het loopgravensysteem werd in 1917 door de Duitsers aangelegd. Het bestond uit  84 betonnen bunkers en loopgraven voor het geval dat Nederland zich zou aansluiten bij de geallieerden. 

Bunkers opgeblazen

Het Bergherbos lag toen nog in Duitsland. Na de Eerste Wereldoorlog werden alle bunkers in Duitsland  opgeblazen door de Fransen. Duitsers mochten volgens het Verdrag van Versailles namelijk geen militaire objecten meer hebben. De loopgraven in Montferland bleven gespaard. Na grenscorrectie in de jaren ’60 kwamen de Duitse loopgraven op Nederlands grondgebied te liggen. 

Natuurmonumenten heeft de afgelopen jaren de loopgraven ontdaan van begroeiing. Spandraden tonen aan dat de wanden van de loopgraaf uit hout bestonden. Er zijn geen resten van militaire uitrustingen of munitie gevonden.

Delen ervan zullen in de toekomst opengesteld worden voor publiek. Het onderzoek werd uitgevoerd in het kader van het Europese Interregproject ‘Speuren naar bosgeschiedenis’ door RAAP Archeologisch Adviesbureau in opdracht van Natuurmonumenten.

Bergherbos

Het Bergherbos is een prachtig wandelgebied, omzoomd door biologische akkers en lieflijke dorpjes. Door de ligging op een stuwwal, zie je het al van ver af liggen. Er komen zo’n 70 soorten vogels voor, waaronder de buizerd, boomvalk en havik. Ook ree en das voelen zich prima thuis. Bijzondere planten die je hier aantreft, zijn bosviooltje, bosanemoon, adelaarsvaren, dotterbloem en moerasviooltje.

Foto's

De eerste twee foto's tonen archeologen aan het werk in het Bergherbos. De derde toont soldaten in een Franse loopgraaf. De laatse drie zijn genomen tijdens een wandeling in het Bergherbos.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0