Marokkaanse moslim vertolkt Jezus in vijfjaarlijks passiespel Tegelen

De in Marokko geboren en islamitisch opgevoede Abbie Chalgoum vertolkt de komende maanden de rol van Jezus tijdens de vijfjaarlijkse opvoeringen van het bekende passiespel in het Nederlands-Limburgse Tegelen, vlakbij Venlo. Vlaams dichter, vertaler en classicus Patrick Lateur schreef het script. Het christelijke opinieweekblad Tertio kon een repetitie bijwonen en sprak met Chalgoum en regisseur Cees Rullens.

Van prins carnaval tot Jezus

Het passiespel in Tegelen is een begrip. Ontstaan in 1927 wordt het nog altijd om de vijf jaar opgevoerd. Zo'n vierhonderd vrijwilligers tekenen voor 25 opvoeringen. De vorige editie lokte 46.000 bezoekers. Onder hen de in Marrakesh geboren economieleraar en acteur Abbie Chalgoum (1979). Na afloop was hij er vast van overtuigd: "Hier wil ik ook in meespelen". En dus deed hij auditie. "Ik dacht aan de rol van Pilatus of Judas, zeker niet aan Jezus'', vertelt hij aan het christelijk opinieweekblad Tertio. "Toen de rollen werden bekendgemaakt, stond ik achterin de zaal. Steeds ging de rol naar iemand anders. Ik dacht uit de boot te vallen. Laatst kwam Jezus en ik was al aan het rondkijken wie daarvoor in aanmerking kwam. Toen mijn naam viel, moest ik eerst even naar buiten om te gillen".

Chalgoum, die het ook al schopte tot prins carnaval van Venlo, thuisbasis van Geert Wilders, werd islamitisch opgevoed. De Koran ziet hij als "een richtingaanwijzer om bij het doel van het leven uit te komen", maar tegelijk vindt hij de waarden en normen uit zijn opvoeding universeel.

"Ontzettend sterke Jezus"

"Ik had nog geen Jezus gevonden", legt regisseur Cees Rullens uit. "Abbie kende ik van een ander theaterstuk en ik zag wel een apostel in hem, maar bij de auditie ontdekte ik plots een ontzettend sterke Jezus. Ik wist dat die keuze niet zonder gevolgen zou blijven, maar als regisseur moet ik toch niet zelf met alle vooroordelen afkomen, dacht ik. Spelmatig was het een goede zet en het geeft een extra boodschap van tolerantie en verdraagzaamheid mee aan onze opvoeringen. Er is geen mooiere plek om die oproep uit te dragen dan onder de mantel van Jezus''.

Het volledige interview met Abbie Chalgoum en Cees Rullens staat in Tertio Weekblad van deze week. Meer info op www.tertio.be.

Lente in Galilea. Een Passiespel wordt opgevoerd van 10 mei tot 13 september in het openluchttheater De Doolhof in Tegelen.

Bekijk hier de trailers van de Passiespelen:

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0