Miljoenen voor ontsluiten Europees audiovisueel erfgoed

Het project EUscreenXL van de Universiteit Utrecht heeft 3,75 miljoen euro subsidie gekregen om Europees audiovisueel erfgoed toegankelijk te maken voor publiek. Eggo Mueller, universitair hoofddocent Film en televisiewetenschappen leidt het project dat in maart van start gaat. 

Burgers en profs kunnen het erfgoed binnen drie jaar via de portal Europeana raadplegen. Ruim een miljoen televisieprogramma’s, video's, foto's, teksten en audio van omroepen en archieven uit heel Europa, inclusief metadata komt online te staan. De programma's gaan over cultuur in de breedste zin. Doel van het project is een gedeeld Europees beleid voor audiovisueel materiaal bij archieven, erfgoedinstellingen en omroepen.

Journalistiek EU-landen vergelijken

Een sectie van 20.000 programma’s komt op de EUscreen-portal. Mueller: ‘Je moet hierbij denken aan maatschappelijke thema’s als positie van de vrouw of vrijetijdsbesteding. Als Europese landen het goed bijhouden, kun je de verslaggeving in die landen van dit soort thema’s vergelijken.’

Er doen 32 partners uit 21 lidstaten mee aan EUscreen XL, waaronder de universiteiten van Athene, Brussel, Boedapest, Helsinki en Londen.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0