Nationaal archief: ‘Ontdekkingsreis door verleden van ons land.’

Koning Willem-Alexander opende op 15 oktober het nieuwe Nationaal Archief. Na een ingrijpende renovatie is het klaar om iedereen te ontvangen met interesse voor geschiedenis.

Er is voor een ieder wat wils in het Nationaal Archief. Voor wie zelf onderzoek wil doen zijn er studiezalen. Er is een ruimte waar groepen schoolkinderen lessen kunnen volgen. Ook kan jong en oud er  terecht voor wokshops historische ambachten zoals zegelmaken, kalligrafie of paprestauratie. In het kersverse informatiecentrum kan op eigen houtje de geschiedenis van Nederland worden verkend.

De tentoonstellingsruimte toont kaarten, documenten en foto’s die normaal gesproken in de archieven verborgen blijven.  Directeur van het Nationaal Archief Martin Berendse is trots: 'Een bezoek aan het publiekscentrum is een ontdekkingsreis door het verre en recente verleden van ons land.'

Het geheugenpaleis

De openingstentoonstelling ‘Het geheugenpaleis’ vertelt in elf grote en kleine verhalen bijna duizend jaar Nederlandse geschiedenis, van de Middeleeuwen tot de jaren '80 van de vorige eeuw. Begrippen als imagebuilding, watermanagement en Haagse affaires blijken helemaal niet alleen op deze tijd van toepassing te zijn. In het verleden speelden zij net zo goed een rol.
Creatievelingen – van landschapsarchitect tot theatermaker - geven hun eigen interpretatie van een verhaal. Zo kruipt acteur en regisseur Helmert Woudenberg in de huid van Johan van Oldenbarnevelt, zingt Ricky Koole over VOC-vrouwen en laat acteursgroep Wunderbaum zien wat een worsteling een scheiding was voor 1971.

Adres: 
Prins Willem Alexanderhof 20
 Den Haag

Routebeschrijving
Het Nationaal Archief is gelegen tussen het Centraal Station, het winkelcentrum Babylon, de Koninklijke Bibliotheek en het Prins Bernhardviaduct.

Openingstijden:
Maandag 10.00 – 17.00 alleen voor schoolgroepen, op afspraak
Dinsdag 10:00 - 21:00 uur
Woensdag t/m vrijdag 10:00 - 17:00 uur
Zaterdag en zondag 11:00 - 17:00 uur

Let op: de studiezaal is in het weekeinde niet geopend.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0