Obama geeft prijs aan de maker van Het Hemels Gewelf in Den Haag

Komende maandag, 28 juli, reikt President Obama de belangrijkste Amerikaanse kunstprijs, de National Medal of Arts and Humanities uit. Deze is toegekend aan onder anderen James Turrell, de maker van Het Hemels Gewelf, zangeres Linda Ronstadt en filmproducent Jeffrey Katzenberg (Shrek, Toy Story).

Het Hemels Gewelf bevindt zich in Kijkduin, aan de Machiel Vrijenhoeklaan tegenover restaurant De Haagsche Beek. Het idee voor het kunstwerk ontstond in 1992 toen in Den Haag het congres van The International Federation of Landscape Architecture gehouden werd. Thema was de relatie tussen landschapsarchitectuur en beeldende kunst.

Kunstmatige krater

Turrell kwam met het voorstel een kunstmatige krater te maken in de duinen, om te kunnen kijken naar de lucht, die juist daar zo tastbaar aanwezig kan zijn. Het was zo’n grootschalig plan dat niemand geloofde dat het te realiseren was. Desalniettemin kwam het er.  

Op de top van een van de puinduinen in Kijkduin is een kom aangelegd in de vorm van een ellips, 30 meter breed en 40 meter lang. Een aarden wal van ongeveer 5 meter omsluit de kom. Om in deze kunstmatige krater te komen loop je eerst over houten treden het duin op en vervolgens ga je door een betonnen doorgang.

Achterover liggen

Op de glooiingen aan de binnenkant van de krater groeit gras. In het midden staat een monumentale bank van natuursteen waarop twee personen achterover kunnen liggen en kunnen zien hoe de hemel de vorm van een gewelf kan aannemen. Op een hoger gelegen duin staat eenzelfde bank waar zich een panorama ontvouwt over de zee, het strand en het platteland daarachter.

In de richting van de horizon wordt het gewelf geleidelijk platter. In 2008 werd Het Hemels Gewelf uitgebreid gerenoveerd.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0