Oudste haven gevonden in Egypte

Franse archeologen hebben aan de Rode Zee kust in Egypte resten van één van de oudste haven in de geschiedenis gevonden. Met steigers, ankers en papyri die ons wat meer vertellen over de Egyptenaren die hier woonden en werkten.

Archeologen hebben de oudste haven ter wereld ontdekt in Egypte. Een team van het Franse Instituut voor Archeologische Studies vond de haven in het Wadi al-Jarf gebied, ongeveer 180 km ten zuiden van Suez. De antieke haven was 4500 geleden in gebruik als exporthaven voor koper en andere mineralen.  Het was het een van de belangrijkste commerciële havens in het oude Egypte. Niet eerder werd zo’n oude haven ontdekt. Eerder gevonden havenstructuren zijn namelijk minstens 1000 jaar jonger.

Bier en brood

Op de vindplaats troffen archeologen steigers en stenen ankers aan. Ook vonden ze veertig papyrusrollen met scenes uit het alledaagse leven van het oude Egypte. De afbeeldingen en teksten gaan over afspraken die gemaakt zijn over brood en bier voor de werklieden in de haven. Maar bij monde van een zekere Merrer krijgen we ook wat meer sailliante informatie. Merrer was een beambte belast is met bouw van de piramide voor farao Cheops, die op dat moment aan de macht was. Merrer deed onder andere bericht over een de vele tochten naar de Turah tufsteengroeve om bouwmateriaal op te halen, met alle problemen en perikelen van dien.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0