Rijksmuseum verwerft Jan Mostaert

Het Rijksmuseum heeft het schilderij 'Episode uit de Verovering van Amerika' van Jan Mostaert gekocht. Mostaert schilderde het paneel rond 1535, dertig jaar nadat Columbus Amerika had ontdekt.

Fantasie

Het schilderij is van historisch belang omdat het voor de het eerst de ontdekking van Amerika in beeld brengt. De voorstelling met rotsen in een groen heuvellandschap met rennende naakte mensen en schapen is volgens woordvoerder van het Rijksmuseum Boris de Munnick ontsproten aan de fantasie van de kunstenaar: ‘Mostaert wist immers niet precies wat hij schilderde.’

Het paneel maakte deel uit van de collectie Goudstikker, die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s werd gestolen. Na de oorlog kwam het schilderij in bezit van de Nederlandse staat. Het hing jarenlang in het Frans Hals Museum. In 2006 kregen de erven van kunsthandelaar Goudstikker het paneel terug.

10 miljoen was niet genoeg

Eerder dit jaar wilde het Rijks het werk al kopen op de TEFAF maar het bod van 14 miljoen dollar (10,76 miljoen euro) leidde toen niet tot de aankoop. Wat het gekost heeft wil het museum niet zeggen. ‘Denk aan vele miljoenen,’ zegt woordvoerder Boris de Munnick.

Het topstuk is vanaf vandaag (4 juli 2013) in het Rijksmuseum te bewonderen. 

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0