Robin de Puy Fotograaf des Vaderlands 2016

Robin de Puy is benoemd tot de vierde Fotograaf des Vaderlands, als opvolger van Ahmet Polat. De Fotograaf des Vaderlands is een jaar lang ambassadeur van Fotoweek en het gezicht van de Nederlandse professionele fotografie.

Rond het thema van Fotoweek 2016, ‘Kijk! Dit ben ik’ maakt de Fotograaf des Vaderlands een bijzondere fotoserie die wordt getoond tijdens het tweejaarlijkse internationale fotofestival BredaPhoto dat dit jaar plaatsvindt van 15 september tot 30 oktober.

Fotografie en film

De foto’s van de Nederlandse portretfotograaf Robin de Puy zijn altijd intiem en vol leven. Haar stijl is karakteristiek: zwart-wit, en balancerend op de rand van documentaire fotografie. Haar werk is vaak een combinatie van fotografie en film, want taal en beweging zijn voor De Puy een essentieel onderdeel van identiteit.

Voor Fotoweek maakt De Puy een intiem portret van de oom van haar vader, Jan Mallan, een 81-jarige man met Alzheimer. Ze heeft een warme band met deze man, die begin jaren zestig met zijn Deens vrouw naar Denemarken verhuisde. Ze was naar eigen zeggen bang om hem te verliezen, bang dat zijn uniciteit verloren zou gaan door de ziekte. Wat neemt de ziekte precies weg en wat komt ervoor in de plaats?

Op 15 september worden de fotoserie en de film onthuld in een tentoonstelling op het internationale fotofestival BredaPhoto. Het thema van BredaPhoto 2016 is ‘YOU’. Een interessante combinatie met het thema van de Fotoweek. Wat is een ‘ik’ immers zonder een ‘jij’?

Nationale Portretprijs

Robin de Puy (1986) studeerde in 2009 af aan de Fotoacademie Rotterdam. Vanaf begon periode begon haar carrière meteen goed met een Photo Academy Award voor haar serie ‘Meisjes in de prostitutie’ in 2009. In 2013 won zij de Nationale Portretprijs en had ze haar eerste solotentoonstelling in het Fotomuseum Den Haag.

Haar werk is gepubliceerd in nationale en internationale bladen, waaronder New York Magazine, Bloomberg Businessweek, ELLE, L’Officiel, de Volkskrant en Linda.  

Fotografen des Vaderlands

In 2013 benoemde Fotoweek Ilvy Njiokiktjien tot de eerste Fotograaf des Vaderlands. Zij maakte een fotoserie over Hollandse verjaardagen. In 2014 werd zij opgevolgd door Koen Hauser. Hij maakte een fotoserie in het thema ‘Mijn Geluk’. De huidige fotograaf des Vaderlands, Ahmet Polat, wordt vandaag, 7 september 2016, opgevolgd door Robin de Puy.

http://www.defotoweek.nl/fotograaf-des-vaderlands
http://www.bredaphoto.nl/

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0