Slot Schaesberg: leer-werkplek van oude ambachten

Het zeventiende-eeuwse Slot Schaesberg in Zuid-Limburg wordt komend jaren herbouwd. De ambitie is dat de bouwplaats een leer-werkplek wordt voor oude ambachten. In 2014 opent het slot de deuren.

Wie verwacht dat het dan klaar is heeft het mis. De opknapbeurt van het kasteel in Landgraaf gaat mogelijk tientallen jaren in beslag nemen. Vrijwilligers zijn begonnen met puin ruimen van de sloop uit het verleden. De fundamenten zijn bloot gelegd en de toren is verstevigd met een ijzeren constructie

Smeden en steenhouwers

Bij de herbouw wordt gebruik gemaakt van oude ambachten en technieken. Vaklui uit allerlei disciplines werken mee. Denk aan archeologen, bouwhistorici en ambachtslieden zoals metselaars, steenhouwers, leidekkers, smeden en koperslagers. Naast het kasteel gaan ook het omringende landschap en infrastructuur op de schop.

Foto’s uit 1888 laten zien hoe het slot er uit heeft gezien. Het imposante bouwwerk met trapgevels en speklagen is een van de weinige voorbeelden van de Maaslandse Renaissance. Ooit was het slot door grachten omgeven. De oudste resten stammen uit de zestiende eeuw. Maar de geschiedenis van bewoning van de plek gaat verder terug. Het kasteel is altijd bewoond geweest door adelijke families. De laatste bewoner overleed in 1733. Daarna raakte het in verval. In de jaren zestig werden delen van het kasteel en de bijbehorende hoeve gesloopt.

Het slot moet bij heropening in 2014 150.000 bezoekers per jaar trekken. Er is ambitie om op deze plek een kenniscentrum te ontwikkelen voor oude ambachten. De opgedane kennis kan weer worden toegepast bij andere historische bouwprojecten.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0