Soldatenbarakken uit 17e eeuw blootgelegd op Loevestein

Archeologen hebben op het terrein van Slot Loevestein soldatenbarakken uit de 17de eeuw blootgelegd. Ook zijn er resten van de historische slotgracht gevonden.

De opgravingen waren geen verrassing, want de archeologen zijn speciaal op zoek naar vondsten die meer kunnen vertellen over de militaire geschiedenis van het slot. De komende weken graven zij 300 vierkante meter van het terrein af tot een diepte van circa 3 meter.

Het archeologisch onderzoek heeft nu plaats, omdat de Rijksgebouwendienst binnenkort start met de aanpassing van vier gebouwen op het kasteelterrein. Slot Loevestein is een rijksmonument en trekt jaarlijks ongeveer 120.000 bezoekers. 

Hugo de Groot 

Het slot is vooral bekend wegens de ontsnapping van rechtsgeleerde Hugo de Groot in een boekenkist in 1621. In die periode deed de in 1361 gebouwde burcht dienst als staatsgevangenis. In de 17de en 18de eeuw maakte Loevestein als vesting deel uit van Oude Hollandse Waterlinie.

Het terrein ontwikkelde zich tot een militair dorp, met barakken, woningen, een school, een pastorie en een huisje voor de vroedvrouw. Een deel van die bebouwing is nu nog steeds te zien.

De herinrichting van Slot Loevestein gaat tot 2020 duren.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0