TAI SHANI - Our Hieromantic Objects of Love | KM21/Fotomuseum Den Haag

TAI SHANI - Our Hieromantic Objects of Love | KM21/Fotomuseum Den Haag

De in Londen geboren kunstenaar Tai Shani (1976) schept utopische werelden. In kleurrijke decors en opstellingen combineert ze abstracte, geometrische vormen met bloemrijke beelden die refereren aan spiritualiteit, occultisme, religie, natuur en mythologie. Feminisme en verzet vormen hierin een rode draad.

In haar eerste tentoonstelling in Nederland presenteert Shani uitsluitend nieuw werk: van schilderijen, sculptuur en installatie, tot film, geluid en werk op papier. Haar gloednieuwe film My Bodily Remains, Your Bodily Remains, And All The Bodily Remains That Ever Were, And Ever Will Be beleeft in de tentoonstelling zijn Nederlandse première.

Film My Bodily Remains

Shani’s nieuwe film My Bodily Remains, Your Bodily Remains, And All The Bodily Remains That Ever Were, And Ever Will Be (2023) is een indrukwekkende film over liefde, verzet en het gebied tussen leven en dood. In kleurrijke tableaux passeren allerlei genres en tijdperken de revue: van droomachtige technicolor tot horror, van middeleeuwse taferelen tot een sciencefictionachtige toekomst. Net als in Shani’s eerdere films spelen poëtische teksten een grote rol. Deze schrijft ze zelf, maar ontleent ze ook aan uiteenlopende bronnen. Zo vertelt de film over radicale (feministische) verzetsbewegingen, klinken er epische, New Age-achtige passages uit het fictieve Book of Love, en is zelfs een citaat uit een nummer van Rihanna te ontwaren (‘we found love in a hopeless place’). My Bodily Remains bevat een originele score door componist Maxwell Sterling en Richard Fearless (van de bekende band Death in Vegas) naast digitale animaties door Adam Sinclair, makers waarmee Shani al jaren samenwerkt.

KM21 is trotse co-commissioner van deze film, samen met Art Night, CCA Cincinnati en het Portugese platform POR:TA Association. De film ging onlangs in première tijdens Art Night in Dundee. KM21 is de eerste institutionele partner waar dit werk, Shani’s eerste feature film, te zien zal zijn.

Tai Shani

Tai Shani groeide op in Goa en woonde onder meer in Brussel, New York en Florence. Ze begon haar carrière in modefotografie voor ze zich ging richten op videokunst, installatie, performance, schilderkunst en sculptuur. Ze woont en werkt nu in Londen. Samen met Lawrence Abu Hamdan, Helen Cammock en Oscar Murillo (in 2021 te zien in KM21) won ze in 2019 de Turner Prize. In 2020 werd Shani genomineerd voor de Max Mara-prijs. Haar werk was onder meer te zien in British Art Show 09, Turner Contemporary, Grazer Kunstverein, Glasgow International, Serpentine Galleries en Tate in Londen.

Hilma Af Klint & Piet Mondriaan

De tentoonstelling van Tai Shani vindt plaats in de context van de gelijktijdige tentoonstelling Hilma Af Klint & Piet Mondriaan - Levensvormen in Kunstmuseum Den Haag. Shani’s werk is zowel visueel als inhoudelijk te beschouwen als een hedendaagse ‘echo’ van deze twee iconen. Zoals de kunstenaar het zelf verwoordt: “There will be reverberations of Af Klint and Mondrian.”

Parallel aan deze twee tentoonstellingen presenteert Nest in Den Haag in samenspraak met KM21 en Kunstmuseum Den Haag de groepsexpositie Cycle, Portal, Path.

TAI SHANI - Our Hieromantic Objects of Love

21 oktober 2023 t/m 28 januari 2024 - KM21/Fotomuseum

https://www.km21.nl/nl

https://www.fotomuseumdenhaag.nl/nl
https://haagsedingen.nl/

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0