Tweehonderdste verjaardag van de Slag van Waterloo: met zijn duizenden zullen ze op het slagveld verschijnen

Ze', dat zijn de re-enactors, de hoofdrolspelers van de herdenkingsevenementen in juni 2015. Met hun exact nagemaakte uniformen en uitrusting zullen ze de Slag van Waterloo doen herleven en een spektakel bieden dat waarlijk uniek is in zijn genre en nog nooit zo veel deelnemers heeft gekend. Met niet minder dan 5000 zullen ze immers volgend jaar tegen elkaar ten aanval trekken! En hun enthousiasme kent zijn gelijke enkel in de snelheid waarmee ze zich hebben aangemeld om deel te nemen... Nauwelijks vier maanden nadat de website online ging, hebben zich al meer dan 5000 kandidaten aangemeld!

Jan De Coster is een van hen. Zijn intense passie voor historische reconstructies loopt als een rode draad door zijn leven. Hij leidt een normaal beroepsleven met een veeleisende voltijdse baan, maar daarnaast is hij ook een van de stichtende leden van de 'Association Belge pour la Recherche et la Reconstitution Historique' (Belgische vereniging voor Onderzoek en Historische Reconstructie), die de organisatie van het militaire luik van de tweehonderdste verjaardag in juni 2015 voor haar rekening neemt. Bij deze 56-jarige re-enactor in hart en nieren vindt de passie voor historische reconstructies haar oorsprong in de tinnen soldaatjes waarmee hij als kind speelde. Zijn interesse voor de historische achtergrond is later gegroeid dankzij de boeken die hij heeft aangekocht. Vooral de periode van het Eerste Keizerrijk en haar schitterende kleuren trokken hem aan. Wat hem later, toen hij met enkele hartstochtelijke fans van de Napoleontische geschiedenis in de wereld van de historische reconstructies is gestapt, heeft gemotiveerd, was het idee om voorwerpen na te maken zoals ze er destijds uitzagen, om in de huid van de personages te kruipen en "het museum naar de mensen te brengen".

Authenticiteit en historische getrouwheid staan altijd centraal. De uniformen en de uitrusting van de soldaten moeten tot in de kleinste details overeenkomen met hoe ze er toentertijd uitzagen. Alle historische elementen terugvinden heeft echter jaren tijd gevergd! Daarna heeft iedere re-enactor zijn eigen uniform moeten maken. En als hij het aantrekt, worden zijn bewegingen langzamer, want door de toenmalige nauw aansluitende snit, is het uniform niet erg aangenaam noch praktisch om te dragen (linnen en wollen stoffen, leder...). Lopen in een dergelijk historisch uniform is allesbehalve gemakkelijk! Maar het zorgt wel voor een getrouwe weergave van de sfeer van de veldslagen uit die tijd.

Jan De Coster, die in Brussel woont en werkt, kijkt erg uit naar zijn deelname aan de uitzonderlijke herdenkingsevenementen die hij voor geen geld ter wereld zou willen missen.

- Hoe is de sfeer tijdens een reconstructie?
- Jan De Coster: Wanneer je op kamp vertrekt, breng je meerdere dagen samen door: je slaapt op de grond, je levert slag... dit vraagt allemaal veel fysieke inspanningen, want het is goed mogelijk dat je door de modder moet ploeteren, dat je je echt uitgeput voelt en je afvraagt wat je in hemelsnaam aan het doen bent. Maar het brengt een uitzonderlijke sfeer van broederschap met zich mee die je nergens anders vindt. Als een soldaat de moed verliest, is er altijd wel iemand die hem er weer bovenop helpt!

- Is het een tijdrovende passie?
- Jan De Coster: Ze neemt veel van mijn tijd in beslag, dat is waar! En ik tel de uren liever niet! Dit jaar zijn we al op Elba, in Montereau en Montmirail geweest, en we gaan nog naar Loano, Rueil Malmaison, Genappe... We stoppen niet!

- Hebt u een speciale band met het personage aan wie u gestalte geeft?
- Jan De Coster: Nee, helemaal niet. Ik speel niet iemand die echt heeft bestaan. Ik speel een rol, die van kolonel van het achtste lijnregiment, die een eenheid moet leiden, maar daar houdt het op. Dit gezegd zijnde, niet iedereen ziet het zo! Bij de 5000 re-enactors die volgend jaar aanwezig zullen zijn, zijn sommigen ervan overtuigd dat ze bepaalde protagonisten in alle aspecten, tot hun karaktertrekken toe, moeten naspelen!

Momenteel wachten de meer dan 5000 re-enactors uit alle hoeken van de wereld die zich al kandidaat hebben gesteld, op definitieve bevestiging van hun deelname door het organisatiecomité. Deze bevestigingen zullen worden verstuurd zodra de inschrijvingsperiode is afgesloten.

Op de website www.waterloo2015.org vindt u alle informatie over deze herdenkingsdagen vol sfeer en intense emoties, die u samen met uw gezin of uw zakenrelaties van op de eerste rij van de reconstructietribunes kunt beleven. Toegangstickets zijn te koop via de website.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0