Vliegbasis Deelen Open Monument van de Maand juli

Vliegbasis Deelen bij Arnhem is uitgeroepen tot het Open Monument van de Maand juli 2014. Op zaterdag 26 juli van 11.00 tot 23.00 uur is Museum Vliegbasis Deelen gratis toegankelijk voor publiek en de vliegbasis zelf is onder begeleiding te bezoeken. Het Open Monument van de Maand wordt georganiseerd in aanloop naar Open Monumentendag 2014, met als thema ‘Op reis’. 

Wie het gebied van Vliegbasis Deelen verkent, ziet groene weilanden, pittoreske boerderijen en een strak blauwe lucht. Maar schijn bedriegt: boerderijen zijn in werkelijkheid bunkers en tot 1995 was er een militair vliegveld gevestigd dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vliegbasis Deelen is het meest compleet bewaarde militaire vliegveld uit de eerste helft van de twintigste eeuw in Nederland. Het Open Monument van de Maand wordt gecombineerd met een bijzonder jubileum. Het is honderd jaar geleden dat de Vliegbasis Deelen in gebruik werd genomen en 25 jaar geleden dat het museum werd ingericht.

In een notendop

In 1914, aan het begin van de Eerste Wereldoorlog, werd de voorloper van Vliegbasis Deelen ingericht op de Kemperheide, een terrein dat daarna onderdeel uit is gaan maken van de vliegbasis. Na de meidagen van 1940 legden de Duitse bezetters Fliegerhorst Deelen aan, op 15 april 1945 werd het vliegveld ingenomen door Canadese militairen. Zij richtten er een oorlogsdump in, waar oorlogsmaterieel werd verzameld.

Vanaf 1947 was op Deelen de technische opleiding voor de Luchtstrijdkrachten gevestigd en tijdens de Koude oorlog werd Deelen gebruikt om verkenningsvluchten uit te voeren. De door de Duitse bezetter geplaatste gebouwen op Deelen werden na de oorlog door het ministerie van Defensie overgenomen en weer voor militaire doeleinden gebruikt. Door de sobere en doelmatige instelling bij Defensie in de periode na de oorlog, vonden er geen sloop- en nieuwbouw-werkzaamheden plaats waardoor de structuur van het geheel bewaard kon blijven. In december 1995 werd de operationele Vliegbasis Deelen gesloten en vanaf dat moment alleen nog gebruikt voor helikopteroefeningen ten behoeve van de Luchtmobiele Brigade. Sinds 25 jaar is op de Kop van Deelen een museum over de luchtoorlog 1940-1945 en de geschiedenis van Vliegbasis Deelen en de streekgeschiedenis gevestigd.

Programma

Op zaterdag 26 juli 2014, zijn er diverse activiteiten. Er worden 12 busritten georganiseerd over het terrein van defensie, kaartjes kosten € 5,00 voor volwassenen en € 3,00 per kind, aanmelden uitsluitend via formulier: http://www.museumvlbdeelen.nl/1730-2/.

De re-enactmentgroep Dienstplicht Koude Oorlog (DKO) geeft een beeld van het leven van de Nederlandse dienstplichtig militair in de jaren tachtig van de vorig eeuw. Modelbouwvereniging Phantasy in Blue toont modellen van vliegtuigtypes die een relatie hebben met de geschiedenis van de Vliegbasis Deelen. Het luchtafweerkanon ‘Bofors 40L70’ –normaal gesproken in het depot- wordt voor deze gelegenheid van stal gehaald voor een demonstratie. Het levend monument voor de bevrijders, de ‘48th Highlanders of Holland Pipes and Drums’ geeft een optreden met de doedelzak. Kinderen kunnen zich verkleden, schminken en met hun ouders op de foto in het daarvoor ingerichte decor. Verzamelaars worden uitgenodigd hun objecten te laten taxeren door experts van militair erfgoed.

Adres: Hoenderloseweg 10, 6816 SW Arnhem/Deelen.

Bezoekers kunnen gebruik maken van een speciaal ingerichte parkeerplaats tegenover het museum. Meer informatie: http://www.museumvlbdeelen.nl/

Het Open Monument van de Maand is een initiatief van Stichting Open Monumentendag. De stichting wil de publieke belangstelling voor monumenten vergroten en meer draagvlak creëren voor het behoud van monumenten.

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0