Voor het eerst voor publiek: genietekeningen Stelling van Amsterdam

Het Historisch Museum Haarlemmermeer is trots. Voor het eerst zijn de genietekeningen van de Stelling van Amsterdam voor publiek te zien. Samen met andere objecten brengen zij de geschiedenis van het verdedigingswerk in beeld.

"De genietekeningen van de forten bij Hoofddorp, Vijfhuizen en Aalsmeer zijn allemaal onderdeel van de nieuwe waterlinie," vertelt historicus Hans Dolman. Hij diepte ze op uit de archieven en digitaliseerde ze zodat het publiek ze nu op groot scherm kan bewonderen. 

Een ander voorwerp dat tot de verbeelding spreekt, is een sleutel van het Fort bij Schiphol. Het fort zelf bestaat niet meer. Het werd in 1934 gesloopt. De koperen sleutel van maarliefst 20 cm grootte is het enige wat is overgebleven van het ooit majestueuze verdedigingswerk.

Dan is er het uniformjasje van de eerste luitenant van de vesting artillerie. Dolman: "Het stamt uit de mobilisatieperiode 1914-1918, toen het leger zich voorbereidde op eventuele deelname aan de Eerste Wereldoorlog."

Nederland neutraal dankzij Stelling

Nederland bleef neutraal, wat volgens historici niet in de laatste plaats te danken is aan de afschrikwekkende werking van de Stelling van Amsterdam. De Stelling is een linie van forten, dijken dammen, sluizen batterijen en magazijnen die werd gebouwd rond Amsterdam tussen 1881 en 1914. Het land buiten de Stelling kon men zo’n dertig centimeter onder water zetten. Met de komst van bewapende vliegtuigen verloor de stelling haar waarde. De Stelling van Amsterdam staat als monument op de UNESCO werelderfgoedlijst.

'In Stelling Gebracht' is van 28 maart tot januari 2015 te zien in het Historisch Museum Haarlemmermeer
adres: Bosweg 17 Hoofddorp,
website: www.historisch-museum-haarlemmermeer.nl/tentoonstellingen/grote-zaal
tel: 023-5620437

Tags

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0