Voorjaarsexcursie Cuypersgenootschap 2018

Voorjaarsexcursie 21 april 2018 | Tilburg & Berkel Enschot

Tilburg heeft een rijke collectie erfgoed uit de periode waar het Cuypersgenootschap zich mee bezighoudt (1800-2000). Dit varieert van overheidsgebouwen als het paleis van Willem II tot kerken, woonhuizen, kerkhoven en fabrieken. De stad toont in haar architectuur typische voorbeelden van historiserend bouwen uit de negentiende eeuw, maar ook iconen uit de wederopbouw, zoals het Centraal Station.

Op 21 april brengt het Cuypersgenootschap een bezoek aan deze stad en aan Berkel-Enschot. U kunt zich voor de excursie aanmelden via penningmeester Jan Dekkers, Hogestraat 20, 6651 BL Druten, 0487-512482 of e-mail jgwrdekkers@outlook.com. Graag onder gelijktijdige overmaking van het excursiegeld € 41,- per persoon naar IBAN NL26 INGB 0004 8350 02 t.n.v. Cuypersgenootschap (te Druten).

Na afloop van de excursie wordt er gedineerd, de locatie van het restaurant wordt nog nader bekend gemaakt. Als u aan het diner wilt deelnemen (kosten € 35 ) dan verzoek ik u dit te vermelden bij uw aanmelding en het bijkomende bedrag gelijktijdig over te maken.

Tijdens de excursie zijn wij bereikbaar via 06-23398363 en 06-14526991.
Voor overige inlichtingen en vragen verwijzen wij u naar het centrale mailadres: secretaris@cuypersgenootschap.nl.

Programma

10.20-10.50 Ontvangst met koffie en thee in de voormalige Polygonale Loods, tegenwoordig EVE Tilburg, Burgemeester Stekelenburgplein 208

10.50-11.50 Rondleiding Spoorzone plus gerenoveerde rijksmonumentale NS-station o.l.v. Dirk van Alphen van de gemeente Tilburg

De Spoorzone is een gebied met een rijk industrieel verleden dat sinds 2011 herontwikkeld wordt. Het terrein van ongeveer een kilometer lang is gelegen aan de achterzijde van het NS-station Tilburg. Vanaf 1868 was hier de Hoofdwerkplaats Tilburg van de spoorwegen gevestigd. In 2011 werd de werkplaats opgeheven en sindsdien wordt het gebied met behoud van haar rijke historie ontwikkeld tot een stedelijk gebied waarin woningen, kantoren, horeca, uitgaansmogelijkheden en een nieuwe bibliotheek zijn gepland. Enkele monumentale panden in het gebied zijn reeds gerestaureerd en herbestemd. Onze gids Dirk van Alphen, beleidsambtenaar bij de gemeente Tilburg, zal ingaan op de historie van het gebied en ons enkele bijzondere herbestemmingsprojecten tonen. Tevens wandelen we naar het NS-station Tilburg, dat op dit moment in de laatste fase van een grootschalige modernisering en restauratie zit. Het NS-station is gebouwd naar ontwerp van Koen van der Gaast en stamt uit 1965. Het is met name vanwege zijn spectaculaire dakconstructie aangewezen tot rijksmonument. Naar ontwerp van architectenbureau Cepezed is het gebouw grondig gemoderniseerd met respect voor het oorspronkelijke karakter.

De autobus (touringcar) staat klaar op de kiss and ride aan de Burgemeester Brokxlaan.

12.10-13.00 Bezoek herbestemde klooster Koningsoord Berkel-Enschot o.l.v. architect Marina Moons

Het kloostercomplex van het klooster Onze Lieve Vrouwe van Koningsoord werd tussen 1933 en 1937 in sobere neogotische stijl gebouwd naar plannen van architect J. van Dijk. Het klooster is vanuit Chimay gesticht voor de zusters Trappistinnen en werd grotendeels betaald door het nabij Berkel-Enschot gesitueerde trappistenklooster Koningshoeven. Enkele jaren geleden hebben de zusters het complex verlaten. Daarna heeft het een grote renovatie en herbestemming ondergaan naar ontwerp van architect Marina Moons. In het complex zijn woningen, horeca en diverse maatschappelijke voorzieningen gerealiseerd. Bij de herbestemming zijn de nieuwe functies zorgvuldig in het rijksmonument ingepast. De oorspronkelijke architectuur is in oude staat hersteld.

13.00-14.15 Lunchen en vergaderen in het souterrain van 'Hemels eten en drinken' in het klooster Koningsoord

Met de touringcar terug naar Tilburg.

14.35-15.15 rondleiding Goirkese kerk onder leiding van Henriette Kolsteren, Joost van Hest en Bernadette van Hellenberg Hubar

Sinds 1715 stond op 't Goirke een schuurkerk. In 1829 lanceerde het kerkbestuur het plan voor de oprichting van een echte kerk In 1835 werd begonnen met de bouw van de neogotische Sint Dionysiuskerk, een ontwerp van Hendrik Essens. In 1839 werd de kerk geopend. Het indrukwekkende interieur, dat aanvankelijk werd ingevuld met stukken uit de schuurkerk, groeide gaandeweg uit tot een waar museum van kerkelijke kunst. Hier bevinden zich vele pronkstukken, zoals een zestiende-eeuws doopvont, de imposante preekstoel (1850), de biechtstoelen (1860-1869) en tientallen heiligenbeelden en glas-in-loodramen uit diverse periodes. In 1902-1903 werd de voorgevel verbouwd en het torenkoepeltje vervangen door een neogotische spits. In de jaren dertig werden grootse plannen voor vernieuwing van de kerk ontwikkeld door architect Kees de Bever. Zijn ontwerpen werden vanwege het uitbreken van de oorlog slechts gedeeltelijk gerealiseerd. In 2007 werd begonnen met een restauratie van het rijksmonument, waaronder ook het monumentale interieur. Voor de restauratie van de wandschilderingen in de kerk heeft restaurator Leo Scholten de Nationale SchildersVakprijs 2017 gewonnen.

15.30-16.30 Bezoek campus Universiteit Tilburg van Jos. Bedaux o.l.v. Frans Bedaux

Zonder twijfel is Jos. Bedaux de belangrijkste naoorlogse architect van Tilburg. Eind jaren dertig realiseerde hij zijn eerste ontwerpen in een romantische traditionalistische architectuur. Naar deze stijl was ook na de oorlog nog veel vraag. Eind jaren vijftig maakte Bedaux zoals veel tijdgenoten een ontwikkeling door richting het modernisme. Deze modernistische gebouwen vallen op door hun zorgvuldige opbouw en bijzondere materiaalgebruik. Een van de grote projecten voor Bedaux vanaf de tweede helft van de jaren vijftig is de ontwikkeling van de Katholieke Hogeschool (nu Universiteit) aan de rand van Tilburg. Hier zou Bedaux een basis leggen voor de huidige campus. Het in de jaren 1957-1962 gebouwde hoofdgebouw is zonder twijfel zijn mooiste werk. Bij het ontwerp van het hoofdgebouw van de Universiteit ging men er al van uit dat in de nabije toekomst naast dit gebouw een drietal torentjes van zes lagen hoog als instituutsgebouwen zouden verrijzen. Maar de Katholieke Hogeschool groeide zo snel dat er een langgerekt gebouw van twaalf verdiepingen nodig was om deze groei op te vangen. Deze hoogbouw is net als een vergelijkbaar gebouw van later datum in de stijl van het hoofdgebouw ontworpen. Frans Bedaux, zoon van de architect, zal ons rondleiden door het hoofdgebouw. Tevens maken we een wandeling langs enkele andere werken van Bedaux en de nabijgelegen Kunstacademie van Hugh Maaskant.

16.45 Per touringcar keren we terug naar het NS-station

Vergeet niet om je op te geven!

Zoals gezegd kan dat bij penningmeester Jan Dekkers per mailadres jgwrdekkers@outlook.com. Graag onder gelijktijdige overmaking van het excursiegeld € 41,- per persoon naar IBAN NL26 INGB 0004 8350 02 t.n.v. Cuypersgenootschap (te Druten). 

Verkorte link van dit item: http://bit.ly/CG-Voorjaarsexcursie2018

Volg het Cuypersgenootschap ook via Twitter op @Cuypersgenoten!


Geinteresseerd in negentiende en twintigste-eeuws erfgoed? Word dan lid van het Cuypersgenootschap.

Verwijzingen en credits

  • Over de te bezoeken objecten staan lemma's op Wikipedia die een eerste kennismaking mogelijk maken.
  • Over de schilderingen van Jos ten Horn in de Goirkese kerk verscheen een hoofdstuk in Hubar, Bernadette van Hellenberg, Angélique Friedrichs, en G. W. C. van Wezel. De genade van de steiger. Monumentale kerkelijke schilderkunst in het interbellum. Amersfoort-Zutphen: Rijksdienst Cultureel Erfgoed, Walburg Pers, 2013. Dit kan on line gelezen worden op VanHellenbergHubar.org via http://bit.ly/GvdS-Jos-ten-Horn-Tilburg.
  • Met dank aan Norman Vervat voor de organisatie van de excursie.

Beeldmateriaal

  • Het station van Tilburg werd gebouwd in 1965 naar een ontwerp van architect Koen van der Gaast. Herkomst: Wikimedia Commons. Foto Antoine.01, 2013.
  • De abdij Koningsoord te Berkel-Enschot (Tilburg) is afgelopen jaren herbestemd als woon(zorg)community 2.0 naar ontwerp van architect Marina Moons. Screenshot bvhh.nu van OnsKoningsoord.nl 2018.
  • Een van de hoogtepunten uit het oevre van Jos. Bedaux is het Cobbenhagen gebouw van de Universiteit van Tilburg (1950-1962). Herkomst: Beeldbank RCE-Sergé Technau 2012.
  • Save the date voor de voorjaarsexcursie van het Cuypersgenootschap naar Tilburg 21 april 2018. Collage bvhh.nu.

Reageren

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Aantal stemmen: 0